Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lena Andersson, MSB. Lena Andersson, MSB.

"Den regionala förmågan kan utvecklas"

Tipsa om artikeln
Lena Johansson arbetar på MSB där hon för närvarande driver projektet för att utveckla den regionala nivåns förmåga att leda och samordna vid hantering av olyckor och kriser.

Länsstyrelserna är central målgrupp, varför? Gör de inte ett bra jobb i dag?

- Vi tror att det finns en utvecklingspotential i samordningen på regional nivå. Regeringen har även lyft fram i en skrivelse att den regionala samverkan bör förbättras och att länsstyrelsernas roll bör stärkas. 

Vad är syftet med utvecklingsprocessen?

Det övergripande syftet är att aktörerna själva ska hitta metoder för att kunna utforma en regional funktion som samordnar berörda aktörer inom regionen på ett sätt som möter hjälpbehoven så effektivt som möjligt.

Processen utgår från ett metodkoncept. Vad avses?

Vi arbetar utifrån ett metodkoncept, en slags tankemodell, för samordning och inriktning som är utformad utifrån forskning på området. Metodkonceptet är en teoretisk modell och ett slags styrinstrument för utformningen av en funktion för samordnings- och inriktningsfrågor. Konceptet kan användas i olika organisationer och även utifrån en viss situation.
 
Metodkonceptet kommer att användas som en grund att utgå från i deltagarnas diskussioner om problembilder och egna erfarenheter. Metodkonceptet kan hjälpa till att vidga deltagarnas perspektiv på syfte och funktion vad gäller den regionala ledningsfunktionen.

Finns det inte en risk att det här blir väldigt teoretiskt?

Metodkonceptet ska man se som en slags referensram. Deltagarna själva ska sedan anpassa konceptet utifrån sina egna förhållanden. Konceptet är ett stöd för dem som ska förbereda och organisera samordning och inriktning inom sin egen verksamhet och i samarbete med andra. Formerna kan alltså se lite olika ut beroende på var man befinner sig.
 
Visst finns en klyfta mellan teori och praktik. Men forskningen kan med hjälp av olika metoder vara ett stöd för utveckling, Den forskning som ligger till grund för metodkonceptet är till stor del empirisk och ger oss värdefulla kunskaper om hur samordning vid krishantering fungerar i dag. Erfarenheter som är värdefulla när vi ska försöka formulera metoder för att utveckla vår förmåga inför framtiden.
 
Publicerad: 2011-05-09 kl. 12:51
Kontakt:
Lena Andersson Lena.Andersson@msb.se
Nytt Samverkan & ledning