Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gemensamma grunder för samverkan och ledning

Tipsa om artikeln
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar innehåller sätt att tänka och sätt att arbeta på som ska öka förmågan att hantera samhällsstörningar. De ska ge vägledning till aktörer som har ett ansvar för eller kan bidra till att hantera samhällsstörningar.
Kontakt
010-240 5327
070-546 42 34
 
Koordinator
010-240 50 04
072-221 43 44
 
 

Det som ska uppnås med stöd av grunderna är aktörsgemensam inriktning och samordning vid samhällsstörningar. Grunderna är indelade i fyra delar:

Utgångspunkterna är samhällets skyddsvärden, det som ska skyddas i samhället. Det är även de brister och utvecklingsbehov på området som identifierats. Det är en tankemodell och de centrala termer som ska användas. Det innehåller även den svenska modellen för att hantera samhällsstörningar och de principer och regelverk som aktörer behöver känna till vid hantering av samhällsstörningar.

Förhållningssätt är sätt att tänka som underlättar den gemensamma hanteringen, till exempel helhetssyn och perspektivförståelse. Här ingår även att se människan som en del av systemet, olika sätt att se på tidsaspekter och att snabbt initiera kriskommunikation i hanteringen.

Arbetssätt är sätt att göra för att effektivisera kontakter, överenskommelser och gemensam analys. Det handlar om en analysmetod, helhetsmetoden, och om sätt att arbeta med informationsdelning som är förutsättningen för att kunna skapa lägesbilder och samlade lägesbilder. Det innehåller även gemensamma kunskapsmål som ska användas för övning, utbildning och lärande. Det finns en övergripande beskrivning av grundläggande krav för att underlätta teknisk samordning.

Fakta och fördjupning innehåller mer om utgångspunkterna: regelverk, aktörer, offentlig förvaltning, höjd beredskap och om den teoretiska tankemodellen.

Frågor och svar om gemensamma grunder för samverkan och ledning (ny sida)

Material om Gemensamma grunder

Till stöd för implementeringsaktiviteter finns en mängd informations- och utbildningsmaterial att ta del av och ladda ned. Du kan använda det vid interna utbildningar eller för egen kunskap.

Implementering av Gemensamma grunder

MSB arbetar tillsammans med aktörerna med att implementera de gemensamma grunderna. Mer om det arbetet kan du läsa här.

Om projekt Ledning och Samverkan 2012-2014

Bakgrunden till de gemensamma grunderna, Projekt Ledning och Samverkan, involverade mer än 70 aktörer inom området samhällsskydd och beredskap, både praktiker och forskare.

Publicerad: 2014-12-04 kl. 08:58 | Senast granskad:2019-02-19 kl. 08:27
Kontakt:
Maria Pålsson Maria.Palsson@msb.se
Nytt Samverkan & ledning