Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Mobiltelefon

LiveResponse – video via mobiltelefon i räddningsinsatser

Tipsa om artikeln
LiveResponse är ett pilotprojekt vid räddningstjänsten i Storgöteborg där brandmän och ambulanspersonal försetts med mobiltelefoner för att filma vid bränder och olyckor. Filmsnuttarna sänds i realtid till stab och beslutsfattare för att de snabbt ska få en översiktlig bild av skadeplatsen och därmed ett bättre beslutsunderlag.
Läs mer
Intervju med Håkan Alexandersson, stf räddningschef i Storgöteborg och Jonas Landgren om deras erfarenheter av mobilteknik vid räddningsinsatser:
 
LiveResponse har avknoppats från Fredrik Bergstrands och Jonas Landgrens tidigare forskning på Viktoriainstitutet om mobil live video för räddningsinsatser.
 
Projektet har bedrivits i samarbete mellan Viktoriainstitutet, Lindholmens Science Park och Safer vid Chalmers tekniska högskola. MSB har varit en av flera finansiärer via Lindholmen Science Park.
 
Räddningstjänsten i Storgöteborg ser positivt på användningen av realtidsvideo från mobiltelefoner och ser en utvecklingspotential.

LiveResponse prisbelönt

Mobilapplikationen LiveResponse har tillsammans med Räddningstjänsten i Storgöteborg mottagit pris för bästa mobilapplikation av Cut-the-Wire, ett nätverk för IT och telecom.  Priset mottogs i kategorin offentlig sektor. Motiveringen var:
"Innovative usage of high speed mobile connectivity, mobile video streaming services and positioning in a mission critical usage environment. A practical and useful mobile service area that really makes a difference."
Publicerad: 2010-10-07 kl. 15:55
Kontakt:
No such user
Nytt Samverkan & ledning