Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ledarskap och beslutsfattande under stress vid komplexa räddningsinsatser

Tipsa om artikeln
Vid komplexa olyckor måste beslutsfattare ofta hantera ett nätverk av tillfälligt samverkande myndigheter och organisationer. Det är dessutom situationer som kännetecknas av stark stress för drabbade och aktörer.
Projektet Ledarskap och beslutsfattande under stress vid komplexa räddningsinsatser belyser hur ledarskap kan och bör ske vid komplexa olyckor.
 
Rapporten sammanfattar resultaten från tre delstudier som pågick under åren 2004-2006. Första delstudien är en intervjustudie med 20 ledare och beslutsfattare med erfarenhet från komplexa räddningsinsatser.
 
Man har tittat både på den enskilda beslutsfattaren och på det sociala samspelet vid stabsarbete. Studien visade bland annat att chefernas tidigare erfarenhet av den typen av situation var en viktig faktor för resultatet av räddningsinsatsen.
 
Utifrån intervjuerna utformades en teoretisk modell som därefter prövades systematiskt i den andra delstudien som var en enkätstudie med deltagare från räddningstjänst, ambulanssjukvård, länsstyrelser och polis.
 
Den tredje delstudien hade experimentellt fokus och skedde i samband med utbildningar vid Räddningsverkets skolor. Studien syftade till att ta reda på hur räddningsledare prioriterar och hanterar uppgifter relaterade till en fiktiv räddningsinsats baserad på vilken typ av information de fick.
 
Resultaten här visade att deltagarna löste uppgifterna på ett rimligt sätt och att en gruppdiskussion påverkade hanteringen av uppgifterna och att personlighet inverkade på resultatet i viss mån.
 
Avslutningsvis förs en diskussion i rapporten om hur man kan förbättra ledarskapet i komplexa räddningsinsatser. Särskilt uppmärksammas övningar, rutiner och mallar, förståelse för gruppdynamik samt egen reflektion och mental förberedelse.
Publicerad: 2010-10-13 kl. 11:04
Kontakt:
No such user
Nytt Samverkan & ledning