Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Forskning i ledningsfrågor

MSB stödjer forskning och kunskapsutveckling inom området ledning av räddningstjänst och krishantering.
I dagens multiorganisatoriska system av aktörer inom skydd mot olyckor och krisberedskap är det en utmaning att utforma fungerande ledningsfunktioner där människor, organisationer och teknik samspelar och där resurserna nyttjas effektivt.
 

Förstoringsglas
Ambulanssjukvård

Gemensam lägesbild

”Gemensam lägesbild” är ett frekvent använt begrepp. Forskargruppen från Göteborgs universitet, Urban Nuldén, Jonas Landgren och Fredrik Bergstrand, hävdar att det är ett komplicerat begrepp. De fokuserar inte främst på teknik utan på de sociala interaktionerna relaterat till de tekniska systemen.
Jonas Landgren.

Användning av IT i krishentering, Jonas Landgren

Jonas Landgren forskar om dokumentation och användning av IT i krishantering. I sin forskning har han ett nära samarbete med räddningstjänst och andra lokala och regionala aktörer.
Mobiltelefon

LiveResponse – video via mobiltelefon i räddningsinsatser

LiveResponse är ett pilotprojekt vid räddningstjänsten i Storgöteborg där brandmän och ambulanspersonal försetts med mobiltelefoner för att filma vid bränder och olyckor. Filmsnuttarna sänds i realtid till stab och beslutsfattare för att de snabbt ska få en översiktlig bild av skadeplatsen och därmed ett bättre beslutsunderlag.
Trafikolycka

Samverkan på olycksplatsen

Det förekommer brister i de insatser som görs på svenska olycksplatser menar forskarna Eric Carlström och Johan Berlin. Samverkan ska ske mellan SOS Alarm, räddningstjänst, polis och ambulanspersonal men direktiven är oklara och motverkar många gånger sitt syfte.
Nytt Samverkan & ledning