Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samverkan & ledning

MSB stödjer dig som arbetar med frågor som rör samverkan och ledning inom samhällsskydd och beredskap, både i offentlig och privat verksamhet samt på lokal, regional och nationell nivå. Både när det gäller att förebygga och förbereda, men också att hantera och lära av olyckor, kriser och andra händelser.

Vi erbjuder:

  • Nätverket Kunskapsplattform ledning för forskare och praktiker.
  • Metodkoncept för regional samordning.
  • Tekniska verktyg och beslutsstöd i olika former, till exempel WIS, RIB, LUPP och Rakel.
  • Utbildning
  • Kunskap – aktuell forskning, böcker, filmer och publikationer på området.
  • Rådgivning och i vissa fall delfinansiering till ledningsplatser. 

År 2014 avslutades projektet Ledning och samverkan, som involverade ett stort antal aktörer för att ta fram nationella riktlinjer för ledning och samverkan vid olyckor, kriser och andra händelser. Nu ska resultaten implementeras.

Läs mer om implementeringen på msb.se/implementering

 

Gemensamma grunder för samverkan och ledning

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar innehåller sätt att tänka och sätt att arbeta på som ska öka förmågan att hantera samhällsstörningar. De ska ge vägledning till aktörer som har ett ansvar för eller kan bidra till att hantera samhällsstörningar.

Teknik som stödjer samverkan och ledning

MSB utvecklar och erbjuder olika lednings- och beslutsstödsystem som underlättar aktörernas förmåga att leda, fatta beslut och samverka vid olyckor, kriser och andra händelser.

Utbildning inom samverkan och ledning

MSB erbjuder kvalitetssäkrad utbildning inom området samhällsskydd och beredskap. MSB erbjuder ett basutbud av kurser som bidrar till att utveckla aktörernas förmåga att leda och samverka.

Forskning och publikationer inom samverkan och ledning

MSB arbetar med samverkan och ledning ur flera olika perspektiv. Kärnan i stödet baseras dock alltid på den forskning och utveckling som MSB bedriver tillsammans med andra. Med den kunskapen som grund utvecklas MSB:s stöd till andra aktörer.
Nytt Samverkan & ledning