Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

6 tips - tänk på det här när du bedömer information

Tipsa om artikeln
Inom journalistiken finns de sex klassiska frågorna Vad? När? Var? Hur? Vem? och Varför? som ska besvaras så sanningsenligt som möjligt. Frågorna går att översätta till konkreta tips när du bedömer information med ett källkritiskt filter.

1. Vad?

Vilken sorts information rör det sig om - är det personliga åsikter eller fakta? Finns det källhänvisningar som går till ställen som bekräftar påståendet?

2. När?

Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant? När gjordes senaste inlägget eller uppdatering av uppgifterna?

3. Var?

Var är uppgiften publicerad - på en privat blogg, som ett inlägg på sociala medier, på ett företags hemsida, på en mediesajt? Om informationen återfinns på en mediesajt - finns det en ansvarig utgivare för sajten? En mediesajt med ansvarig utgivare har större trovärdighet än en mediesajt som inte har det.

Kan du hitta informationen genom andra källor? Information från endast en källa bör behandlas med stor försiktighet.

4. Hur?

Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?

5. Vem?

Vem ligger bakom informationen? En myndighet, en organisation, ett företag eller en forskare? Kan du hitta ursprungskällan?

6. Varför?

Varför finns informationen? Är det någon som vill sprida åsikter eller information, väcka debatt eller underhålla? Är någon ute efter att tjäna pengar genom att du till exempel klickar på en annonslänk? Vem tjänar på att du sprider informationen? Fundera på hur budskapet kan ha utformats för att förändra ditt tänkande och agerande.

Fler tips

Det finns sällan enkla lösningar på komplexa problem. Den som erbjuder enkla lösningar bör granskas extra noga.

Verkar informationen vara "för bra för att vara sann" är den oftast det.

Tänk efter innan du delar! Många litar på sina vänner. Om du delar någonting som inte är sant på sociala medier (alltså skickar det vidare till andra läsare, på exempelvis Twitter eller Facebook) sprider du inte bara osanningen vidare, du har dessutom gett den tyngd och trovärdighet hos dina vänner i kraft av att du är du.

Läs mer - det finns mycket att välja på

Vill du läsa mer om källkritik och få ännu mer tips på och råd om hur du praktiskt kontrollerar källor på till exempel internet finns det mycket bra material att ta del av på flera ställen.

Information från MSB

På MSB:s webbplats Säkerhetspolitik.se finns information som riktar sig till gymnasieungdomar.

Säkerhetspolitik.se – Media och påverkan

På nyahot.se kan den som vill testa sin förmåga att vara källkritisk i ett quiz där man får ta ställning till olika typer av texter i olika medier.

MSB - nyahot.se

Information från Statens medieråd

Myndigheten har utvecklat "MIK för mig" - ett material som är framtaget för att hjälpa pedagoger och bibliotekarier att lära ut källkritiskt tänkande och kunskap om dagens medielandskap på ett relevant och inspirerande sätt.

Statens medieråd - MIK för mig

Myndigheten har också nyligen lanserat ett webbaserat material om propaganda och bilders makt som alla skolor kan använda.

Statens medieråd - Propaganda och bilders makt

Information från Skolverket

Skolverket har en utbildning i källkritik på nätet. Den finns i Skolverkets läroportal och riktar sig till alla lärare, men även andra vuxna kan ha stor nytta av att läsa det som står.

Skolverkets läroportal

Skolverket har också ett webbaserat stöd som heter "Kolla källan" med bland annat checklistor om källkritik och sociala medier som lärare (eller andra vuxna) och elever kan använda.

Skolverket - Kolla källan

Information från Internetstiftelsen i Sverige, IIS

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en stiftelse som ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Organisationen vill verka för en positiv utveckling av internet i Sverige, och driver många olika projekt som den informerar om på sin hemsida. Två av dem handlar om källkritik:

Webbstjärnan är ett samlingsnamn under vilket stiftelsen erbjuder vi ett flertal kostnadsfria onlinekurser i källkritik.

IIS - Webbstjärnan

Stiftelsen har även gett ut en guide om källkritiskt tänkande, med många praktiska råd om hur du tekniskt källgranskar olika medieformat.

IIS - Guide om källkritiskt tänkande

Viralgranskaren

Det finns också privata initiativ, och ett av de mest kända är tidningen Metros Viralganskaren. Det är en avdelning i tidningen/på sajten som startade 2014. Uppgiften är att granska och analysera nyheter och internetfenomen som blir "virala" (liknelsen syftar på att de sprids fort som ett virus) genom sociala medier.

Metros Viralgranskaren

Publicerad: 2017-03-13 kl. 09:44 | Senast granskad:2019-03-13 kl. 09:54
Kontakt:
Fredrik Konnander Fredrik.Konnander@msb.se