Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s arbete med valet 2018

Tipsa om artikeln
Inför det svenska valet 2018 gick det inte att utesluta att det skulle utsättas för påverkan av främmande makt. Därför arbetade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med att stödja samordningen och höja kunskapen om påverkan.

Bakgrunden är försöken att påverka valen i bland annat USA och Frankrike genom IT-attacker, falsk information och ryktesspridning. MSB har arbeta i särskild organisation sedan 5 februari inför valet med uppdrag att stödja samordningen och sprida kunskap till ansvariga aktörer inom valadministrationen.

MSB har gjort en analys om och i så fall på vilket sätt, det svenska valet kan komma att påverkas. MSB:s analys har tagits fram som ett stöd till de som ansvarar för att genomföra och skydda valet.

Förberedande lägesbild framtagen

MSB genomförde under våren 2017 ett analysarbete för att identifiera hot, risker och sårbarheter för det svenska valet 2018. MSB delgav valadministrationen en lägesbild under hösten 2017, där såväl hot som sårbarheter identifierades. Lägesbilden ska vara ett stöd till de aktörer som ansvarar för att genomföra och skydda valet.

Parallellt med analysarbetet har MSB genomfört utbildningar och arbetsmöten för att identifiera behov och utmaningar för det fortsatta arbetet. MSB har under hösten 2017 och våren 2018, utifrån den framtagna lägesbilden, erbjudit stöd och utbildning till berörda aktörer, såsom bevakningsansvariga myndigheter, kommuner och medier.

MSB har arbetat tillsammans med forskare vid Lunds universitet med att ta fram en handbok i att möta informationspåverkan. Handboken riktar sig främst till kommunikatörer i offentlig sektor. Handboken vill bidra till att kommunikatörer vid bevakningsansvariga myndigheter, länsstyrelser och andra aktörer i offentlig förvaltning självständigt ska kunna öka sin medvetenhet om, identifiera och möta informationspåverkan som riktas mot den egna verksamheten.

I samband med valet 2018 hade MSB ökad beredskap för att hantera eventuella hot mot målen för Sveriges säkerhet.

Målsättningen var att ett gemensamt förebyggande arbete skulle säkerhetsställa att valet 2018 inte skulle utsättas för påverkan av främmande makt.

Publicerad: 2017-05-30 kl. 10:42 | Senast granskad:2018-09-10 kl. 08:30
Kontakt:
Camilla Hedquist Camilla.Hedquist@msb.se

 

 

Nyheter om valet 2018

Att möta informationspåverkan - Handbok för kommunikatörer

2018-07-04 kl. 09:05
MSB arbetar tillsammans med forskare vid Lunds universitet med att ta fram en handbok i att möta informationspåverkan. Handboken riktar sig främst till kommunikatörer i offentlig sektor, och en första utgåva presenteras idag under MSB:s frukostseminarium i Almedalen.

MSB i Almedalen: Frukostseminarium om informationspåverkan

2018-06-29 kl. 15:20
”Hur vi skyddar vår demokrati mot informationspåverkan” är rubriken på det frukostseminarium som MSB arrangerar i Almedalen, onsdagen den 4 juli i det nyöppnade Soldathemmet. I höst genomförs val till riksdag, kommuner och landsting. MSB har identifierat att det finns en risk för att det svenska valet kan utsättas för informationspåverkan från främmande makt, bland annat mot bakgrund av att USA och flera europeiska länder har fått sina demokratiska val utsatta för just detta.

Ny studie från MSB – Medborgarna och det psykologiska försvaret

2018-06-21 kl. 08:30
Studien är skriven av tidigare professor Olof Petersson och ska bidra till dagens diskussion om det psykologiska försvaret genom ett historiskt och demokratiteoretiskt perspektiv.
1 2