Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Här användes brandbekämpningsflygen

Tipsa om artikeln
Under en tid stärkte MSB upp den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg via EU, från Portugal, Frankrike och Italien. Planen hade Örebro flygplats som bas. Här rapporterar vi var i Sverige och när flygen genomfört insatser.

Onsdag 1 augusti

De två portugisiska skogsbrandsbekämpningsflygen återvände hem på onsdagen enligt plan.

Tisdag 31 juli

De två portugisiska skogsbrandsbekämpningsflygen står i Örebro i beredskap för eventuella insatser. De återvänder hem på onsdag 1 augusti enligt plan. 

Måndag 30 juli

De två portugisiska och de två franska skogsbrandsbekämpningsflygen står i Örebro i beredskap för eventuella insatser. De franska planen är kvar i Sverige till 31 juli och gör sin sista operativa dag måndag 30 juli medan de portugisiska planen gör sin sista operativa dag 31 juli och återvänder hem enligt plan 1 augusti. 

Senare under dagen gör de två franska skogsbrandsbekämpningsflygen en insats i Kil och de två portugisiska planen genomför en insats i Arvika.

Begäran om det turkiska planet har avvecklats. 

Söndag 29 juli

De två portugisiska och de två franska skogsbrandsbekämpningsflygen står i Örebro i beredskap för eventuella insatser. De franska planen är kvar i Sverige till 31 juli och gör sin sista operativa dag måndag 30 juli. 

Det turkiska planet har ännu inte anlänt till Sverige och när det anläder ser ut nu kommer de att stationeras i södra Sverige.

Lördag 28 juli

De två franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insatser i Gävleborg. De två portugisiska brandbekämpningsflygen står i Örebro i beredskap för eventuella insatser i södra Sverige. Det turkiska planet som inväntas planeras i nuläget att stationeras i södra Sverige.

Fredag 27 juli

De två portugisiska och de två franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborg. De italienska planen åker tillbaka till Italien under dagen. Senare under fredagen genomför de portugisiska brandbekämpningsflygen insats i Örebro. 

Torsdag 26 juli

De två italienska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborg. De två Portugisiska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Dalarna. De två franska brandbekämpningsflygen är i Frankrike på planerad service och är tillbaka i Sverige under dagen.

Onsdag 25 juli

De två italienska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborg. De två franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Dalarna. 

Tisdag 24 juli

De två italienska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Dalarna. De två franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborg.

Måndag 23 juli

De italienska och franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborgs län.

Söndag 22 juli

De italienska och franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborgs län.

Lördag 21 juli

De italienska och franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborgs län. De hade problem att starta på morgonen på grund av dimma.

Fredag 20 juli

De italienska och franska brandbekämpningsflygen kommer under dagen att genomföra insats i Gävleborgs län. Ett av de italienska flygen fick tekniska problem vid lunchtid men reparerades under eftermiddagen och kunde fortsätta insatsen i Gävleborg.

Torsdag 19 juli

De två italienska brandbekämpningsflygen stöttar räddningstjänsten i Gävleborg. De två franska brandbekämpningsflygen anländer till Sverige och Örebro flygplats under dagen.

Onsdag 18 juli

Ett av de italienska brandbekämpningsflygen stöttar räddningstjänsten i Jämtland och ett stöttar räddningstjänsten i Gävleborg under dagen. 

Fakta om brandbekämpningsflygen

Italienska brandbekämpningsflygen
Flygplanstyp: Canadair CL-415.
Kapacitet: 6 000 liter vatten vid varje "skopning".

Franska brandbekämpningsflygen
Flygplanstyp: Canadair CL-415.
Kapacitet: 6 000 liter vatten vid varje "skopning".

Portugisiska brandbekämpningsflygen
Flygplanstyp: Air Tractor AT-802F Fire Boss.
Kapacitet: 3 000 liter vatten vid varje "skopning".

 
 
Publicerad: 2018-07-20 kl. 16:05 | Senast granskad:2018-08-20 kl. 14:39