Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbränder 2018

Tipsa om artikeln
Svårsläckta bränder, extremt höga brandriskvärden, den största samlade brandbekämpningsinsatsen i EU någonsin och historiska beslut – sommaren 2018 var exceptionell på många sätt. God samverkan mellan alla inblandade aktörer gjorde att vi kunde hantera skogsbrandssäsongen.

Sverige hade en exceptionell skogsbrandssäsong sommaren 2018 – brandrisken var extrem i nästan hela landet och svårsläckta bränder härjade på flera platser. Sverige har haft somrar med höga brandrisker tidigare, som 2008 och 2014, men inte som 2018. Det kom nästan inget regn och marken var väldigt uttorkad. De höga brandriskvärdena omfattade nästan hela landet och hängde ihop över tid under en mycket lång period - maj till augusti - med undantag för några nedgångar. Skogsbrandsflyget, som flyger över skogarna för att lokalisera nya bränder, upptäckte under sommaren 2018 över 500 bränder. En normal sommar är den siffran 100. I mitten av augusti hade läget förbättrats och brandriskvärdena hade återgått till en normal nivå för säsongen.

Viktigt arbete påbörjades efter den mest intensiva perioden för att utvärdera och ta lärdom av sommarens arbete. Den sammantagna bilden är att det fanns en god samverkan mellan kommunal räddningstjänst, länsstyrelser, myndigheter, frivilliga, privata aktörer och internationella samarbeten. Tack vare det kunde de stora bränderna kontrolleras och inga nya stora bränder uppstod.

Det kan vara svårt att förstå omfattningen av arbetet som pågick under årets skogsbrandssäsong. Flera olika aktörer har varit inblandade under en intensiv och lång händelse.

Nedan kan du ladda ner och läsa MSB:s berättelse i sin helhet.  

MSB:s arbete med skogsbränderna 2018 - Tillsammans kunde vi hantera en extrem skogsbrandssäsong
Svårsläckta bränder, extremt höga brandriskvärden, den största samlade brandbekämpningsinsatsen i EU någonsin och historiska beslut – som...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB1274
Antal
 
Publicerad: 2018-06-07 kl. 16:33 | Senast granskad:2018-11-22 kl. 11:29