Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nigeria 2016-2017

Tipsa om artikeln
Den väpnade konfliken mellan Boko Haram och nationella samt multinationella säkerhetsstyrkor och dess följdverkningar har skapat en av Afrikas värsta humanitära kriser i nordöstra Nigeria. Omkring 14 miljoner människor är i akut behov av humanitär assistans, men möjligheterna för bistånd att nå de behövande är allvarligt begränsade på grund av problematik med tillgänglighet.

 

Foto: Sema Panboon

– Säkerhetsläget i nordöstra Nigeria är oerhört allvarligt och FN har gemensamt kommit överens om att man dels måste säkerställa säkert boende för humanitär personal och dels aktivt arbeta för att möjliggöra humanitär access ute på landsbygden i Borno State, säger Jakob Wernerman, biträdande enhetschef på MSB:s enhet för insatser.

Mot bakgrund av den förvärrade situationen har MSB fått en förfrågan om stöd med boende och kontorslösningar från International Organization for Migration (IOM) med syfte att säkerställa säkert boende i Borno State för humanitär personal från både FN och civilsamhället. MSB:s insats har en budget på 55 miljoner kronor och från svenskt håll finansieras insatsen av Sida. Projektet löper inledningsvis över 12 månader.

Tältcamp för 100 personer

Insatsen genomförs som ett samarbete inom International Humanitarian Partnership (IHP) där MSB, danska DEMA samt Luxemburg emergency.lu bidrar. Det är en omfattande insats som inkluderar en stor tältcamp i Maiduguri (för uppemot 100 personer) samt åtta regionala hubbar (för minimum 15 pers/plats). Hubbarnas storlek avgörs av evakueringsmöjligheter som i nuläget består av helikopter.

Tältcampen och hubbarna är självförsörjande och innehåller bland annat tält för kontor, mötesrum, köksfaciliteter, sanitet och hygienlösningar. IHP har också personal för ledning, konstruktion, tekniskt stöd och initial drift. Totalt har 114 ton materiel skickats ned och IHP har haft ett team på plats sedan i november som tillsammans med partnerorganisationen IOM gjort markförberedelser, förstärkt säkerhetsarrangemangen runt campen samt mottagit den stora mängd materiel som fraktats till platsen.

Den 17 januari öppnades tältcampen i Maiduguri för inflyttning av humanitär personal där det nu bor ett 50 tal personer från både FN och från andra humanitära organisationer. På plats finns även IHP personal som sköter den grundläggande servicen för att försäkra att de boende hjälparbetarnas behov av vila, näringsriktig mat samt sanitetsfaciliteter tillgodoses. Campen erbjuder också arbets- och mötesplatser, samt tekniskt stöd med IT och kommunikationer för att öka samverkan och koordineringen på plats. Samtidigt har arbete inletts med att etablera den första humanitära hubben ute i regionen.

Möjliggör uppskalning för internationella aktörer

Insatsen syftar till att möjligöra för internationella aktörer att skala upp den humanitära responsen centralt i Maiduguri genom att tillhandahålla en säker boendelösning samt möjligöra för humanitära aktörer att etablera sig ute i regionerna för att nå ut med akut nödhjälp till drabbad befolkning. Insatsen kommer ske i en svår kontext med säkerhetsmässiga och logistiska utmaningar.

Med 14 miljoner människor i behov av humanitär assistans är dock behoven enorma. En behovsbedömningsresa genomfördes i oktober och slutsatser från den låg till grund för planeringen av insatsen.

– Rapporter kring den eskalerande humanitära situationen i Nigeria beskriver en förfärlig situation där framförallt barn drabbas som värst av undernäring och matbrist. Vi har besökt några av de områdena där hubbarna ska upprättas och kunde konstatera att byarna var nedbrända och bar tydliga spår av tunga strider. Den drabbade befolkningen är i desperat behov av hjälp. Förhoppningsvis kan vårt stöd bidra till en stärkt humanitär samordning och en ökad humanitär närvaro i svårtillgängliga områden, avslutar Jakob Wernerman.

Fakta:

  • Insatsen påbörjades 16 november och förväntas pågå minst 12 månader.
  • Insatsen kommer bestå av ca 15 personer
  • Exempel på expertis: Team Leader, IHP koordinator, elektriker/kamptekniker, vattenreningsexpert, sjuksköterska, miljörådgivare, logistiker/upphandlare.

Läs mer:

HD/TT om situationen kring Tchadsjön

Publicerad: 2016-12-08 kl. 14:51

Händelser och insatser

MSB skickar stöd till Moçambique

2019-03-20 kl. 10:51
Hjälpbehovet är stort i Moçambique efter cyklonen Idai som drog in över landet förra veckan. MSB skickar nu flera experter som ska stödja FN att genomföra bedömningar till det drabbade området.

MSB stärker den nationella beredskapen ytterligare med brandbekämpningsflyg från Frankrike

2018-07-18 kl. 17:43
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB återigen begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike har svarat på förfrågan och erbjuder nu två stycken brandbekämpningsflyg av samma typ som de italienska flygen.

MSB stärker den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg

2018-07-16 kl. 18:34
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB åter begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU som kommer vara på plats i Sverige i 8 dagar från och med onsdag 18 juli.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21