Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kamerun 2016-2017

Tipsa om artikeln
MSB stödjer UN Women med teknisk kunnig personal inom konstruktion och könsbaserat våld inom etablerade flyktingläger, främst flyktingar från Nigeria och Centralafrikanska republiken (CAR), för att utöka kvinnors makt och kapacitet samt att främja jämställdhet.

Sexuellt våld karakteriserar den pågående konflikten i nordöstra Nigeria där terrorgruppen Boko Haram genomfört systematiska kidnappningar av kvinnor och flickor. Förekomsten av könsbaserat våld har även varit frekvent i CAR i samband med konflikterna och oroligheterna inom landet under 2013 och därefter.

MSB:s insats

MSB har under hösten 2016 haft två experter på plats i Kamerun som arbetar dels med att upphandla lokala konstruktionsföretag för byggnationen och dels en specialist på könsbaserat våld med fokus på att stödja UN Women (FN:s enhet för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter) i deras arbete. Konstruktionen har precis satt igång och första centret ska vara klart i början av februari 2017.

– Det är viktigt att tala om lokalt ägandeskap och hållbarhet och detta är inte möjligt utan att involvera och arbeta med centrala och lokala aktörer och myndigheter. Genom att involvera lokala samhället, religiösa ledare och mottagande befolkning i processen skapas ägandeskap för projektet, säger Anne-Judith Ndombasi, MSB:s expert på könsbaserat våld i Maroua, Kamerun.

Säkra områden för våldsutsatta kvinnor

För att kunna möta psykosociala och hälsorelaterade problem, arbetar UN Women i Kamerun med så kallade Women Cohesion Spaces i etablerade flyktingläger. Konceptet är framtaget av UNHCR och UN Women med syftet att skapa ett område för integration och säkerhet för kvinnor och flickor som är överlevare av könsbaserat våld. Women Cohesion Spaces ska bidra med att erbjuda ett utrymme för psykosocialt, socialt och ekonomiskt stöd till de tiotusentals kvinnliga flyktingar som har flytt till Kamerun från Centralafrikanska Republiken (CAR) och Nigeria samt för kvinnor i omkringliggande värdsamhällen.

Rådgivning och information om könsbaserat våld

Varje Women Cohesion Space ska inneha byggnader för enskild och gemensam rådgivning, ett säkert område för kvinnor som är i en särskild utsatt situation, mötesplats för aktiviteter och utbildning. En stor del av arbetet som förs på plats inom dessa områden fokuserar på att erbjuda livsfärdigheter och påverkansarbete för att informera om bland annat könsbaserat våld och öka medvetenheten kring barnäktenskap.

– De flesta överlevare av könsbaserat våld i konflikter har ofta begränsad tillgång till medicinsk vård, psykologiskt stöd och andra vitala tjänster. Det finns även en motvillighet att söka hjälp på grund av rädsla för stigmatisering. Förhoppningen är att genom detta arbete möjliggöra stöd till drabbade kvinnor och barn, säger Gunilla Fallqvist, projektledare på Enheten för insats på MSB.

Fakta om MSB:s insats:

  • Insatsen påbörjades första augusti 2016 och förväntas pågå till sista mars 2017
  • Insatsen kommer att bestå av 2 personer
  • Exempel på expertis MSB bidrar med: Byggexpert och en specialist på könsbaserat våld
Publicerad: 2016-12-13 kl. 09:54

Händelser och insatser

MSB skickar stöd till Moçambique

2019-03-20 kl. 10:51
Hjälpbehovet är stort i Moçambique efter cyklonen Idai som drog in över landet förra veckan. MSB skickar nu flera experter som ska stödja FN att genomföra bedömningar till det drabbade området.

MSB stärker den nationella beredskapen ytterligare med brandbekämpningsflyg från Frankrike

2018-07-18 kl. 17:43
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB återigen begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike har svarat på förfrågan och erbjuder nu två stycken brandbekämpningsflyg av samma typ som de italienska flygen.

MSB stärker den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg

2018-07-16 kl. 18:34
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB åter begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU som kommer vara på plats i Sverige i 8 dagar från och med onsdag 18 juli.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21