Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Orkanen Matthew-16 (Haiti) 2016

Tipsa om artikeln
Sverige genom MSB stödjer hanteringen av följderna från Orkanen Matthew som drabbade Haiti med flera insatser och insatspersonal för att stärka FN:s och EU:s humanitära stöd. Vi hjälper de som ska hjälpa - de flesta av MSB:s insatser, och även de vi genomför på Haiti handlar framförallt om att ge stöd till andra organisationer och syftar till att öka dessa organisationers möjlighet till fältnärvaro och att effektivt utföra sitt arbete att hjälpa människor i nöd.


MSB:s UNDAC-expert Kaisa Nordmark arbetar åt FN med behovsbedömning och koordinering av internationell hjälp på Haiti. Foto: Kimmo Touminen


För två veckor sedan drog orkanen Matthew över Haiti med starka vindar på upp till 65 sekundmeter, kraftiga regn och stigande havsnivåer. Skador på infrastruktur och byggnader blev enorma. Uppåt tusen människor har omkommit och det är stor risk för ökad spridning av kolera. FN bedömer att omkring 1,4 miljoner människor är i behov av nödhjälp.

Flera pågående insatser på Haiti

MSB har sedan den 7:e oktober stöttat UNDAC (FN:s snabbinsatsteam) med en behovsbedömningsexpert och en miljöexpert på Haiti. MSB ger också stöd till  EUCP:s (The EU Civil Protection Mechanism) team med 2 experter inom vatten, sanitet och hygien och logistik samt ett Technical Assistance Support Team (TAST) bestående av fyra personer, med expertis inom kommunikationslösningar, logistik och administration. Teamen stöttar FN:s och EU:s personal så att de kan utföra behovsbedömning och koordinering av internationell hjälp

Basläger i Jeremie

MSB har också tillsammans med andra medlemmar i International Humanitarian Partnership (IHP) byggt ett basläger i Jeremie, som är en av de värst drabbade städerna på Haiti. I Jeremie är uppemot 80 % av byggnaderna raserade, eltillgång är bristfällig, hygien/sanitetslöningar är undermåliga och kommunikationsnätet fungerar väldigt dåligt. Lägret ska underlätta för hjälparbetare från FN och EU att ge befolkningen den nödhjälp som behövs.

Flexibiliteten är stor när det gäller att anpassa baslägret till olika situationer och behov.

  • I baslägret kan upp till 35 hjälparbetare bo och arbeta.
  • Baslägret har boende och kontor och en koordineringscentral.
  • Lägret består mestadels av tält och är självförsörjande för att inte belasta det redan hårt drabbade samhället.
  • Lägret har eget el- och vattenreningsverk, mötes- och arbetsrum, sovplatser, kommunikationscentral och matbespisning.

I insatsen att bygga basläger deltar totalt tio personer som genomförs av MSB tillsammans med IHP-medlemmarna Danmark, Norge, Finland, Estland och Storbritannien. MSB bemannar tre positioner i IHP-teamet som arbetar med att sätta upp baslägret. Sveriges och MSB:s del av insatsen finansieras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida).

Publicerad: 2016-10-26 kl. 17:27
Kontakt:
Madelene Monasdotter Madelene.Monasdotter@msb.se

Händelser och insatser

MSB skickar stöd till Moçambique

2019-03-20 kl. 10:51
Hjälpbehovet är stort i Moçambique efter cyklonen Idai som drog in över landet förra veckan. MSB skickar nu flera experter som ska stödja FN att genomföra bedömningar till det drabbade området.

MSB stärker den nationella beredskapen ytterligare med brandbekämpningsflyg från Frankrike

2018-07-18 kl. 17:43
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB återigen begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike har svarat på förfrågan och erbjuder nu två stycken brandbekämpningsflyg av samma typ som de italienska flygen.

MSB stärker den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg

2018-07-16 kl. 18:34
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB åter begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU som kommer vara på plats i Sverige i 8 dagar från och med onsdag 18 juli.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21