Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tidigare händelser och insatser

Här kan du ta del av några av de insatser och händelser i Sverige och utomlands som MSB har varit delaktiga i.

Skogsbränder 2018

Svårsläckta bränder, extremt höga brandriskvärden, den största samlade brandbekämpningsinsatsen i EU någonsin och historiska beslut – sommaren 2018 var exceptionell på många sätt. God samverkan mellan alla inblandade aktörer gjorde att vi kunde hantera skogsbrandssäsongen.

Torka och risk för vattenbrist 2018

Det varma och torra vädret har lett till att det är torrt i skog och mark med brandrisk och torka som följd. I vissa kommuner råder det vattenbrist och ett flertal kommuner har utfärdat bevattningsförbud. Flera myndigheter arbetar tillsammans utifrån sina uppdrag för att lindra de konsekvenser torkan och risk för vattenbrist kan medföra.

It-attacken WannaCry/ransomware 2017

Datorer i ett flertal länder infekterades 12 maj av en ny variant av WannaCry, så kallad ransomware - en form av skadlig kod som krypterar datorn för användaren. Här kan du läsa mer om MSB:s rekommendationer och bedömning. Vanliga frågor och svar om it-attacken finns samlade på den här sidan.

Kamerun 2016-2017

MSB stödjer UN Women med teknisk kunnig personal inom konstruktion och könsbaserat våld inom etablerade flyktingläger, främst flyktingar från Nigeria och Centralafrikanska republiken (CAR), för att utöka kvinnors makt och kapacitet samt att främja jämställdhet.

Nigeria 2016-2017

Den väpnade konfliken mellan Boko Haram och nationella samt multinationella säkerhetsstyrkor och dess följdverkningar har skapat en av Afrikas värsta humanitära kriser i nordöstra Nigeria. Omkring 14 miljoner människor är i akut behov av humanitär assistans, men möjligheterna för bistånd att nå de behövande är allvarligt begränsade på grund av problematik med tillgänglighet.

Orkanen Matthew-16 (Haiti) 2016

Sverige genom MSB stödjer hanteringen av följderna från Orkanen Matthew som drabbade Haiti med flera insatser och insatspersonal för att stärka FN:s och EU:s humanitära stöd. Vi hjälper de som ska hjälpa - de flesta av MSB:s insatser, och även de vi genomför på Haiti handlar framförallt om att ge stöd till andra organisationer och syftar till att öka dessa organisationers möjlighet till fältnärvaro och att effektivt utföra sitt arbete att hjälpa människor i nöd.

Vattenbrist sommaren 2016

MSB har tät kontakt med länsstyrelsen Kalmar och länsstyrelsen Gotland om hur läget är och vilket stöd som behövs. MSB har även stöttat berörda länsstyrelser i deras samordning med andra, exempelvis i genomförandet av gemensamma telefonmöten mellan ansvariga aktörer för att ta fram verifierade frågor och svar om vattenbristen i södra Sverige.

Insats i Vanuatu efter cyklonen Pam 2015

Natten mot lördagen den 14 mars slog cyklonen Pam till mot mot öriket Vanuatu i Stilla havet. Cyklonen orsakade stor förödelse. På förfrågan från FN skickade Sverige under söndagen 15 mars kommunikationsutrustning och fem kommunikationsexperter till Vanuatu efter cyklonen Pam.

Jordskalven i Nepal 2015

Den 25 april 2015 drabbades Nepal av ett jordskalv med magnitud 7.8. Ett stort antal efterskalv har ägt rum. Över 8000 personer har bekräftats omkomna, 14 000 har skadats och så många som 500.000 byggnader kan ha raserats.

Flyktingsituationen 2015

Hösten 2015 kom ett stort antal asylsökande till Sverige. MSB anordnade nationella samverkanskonferenser, tog fram lägesbilder och 23 september etablerade MSB en särskild organisation för att hantera flyktingsituationen.

Händelser och insatser

MSB skickar stöd till Moçambique

2019-03-20 kl. 10:51
Hjälpbehovet är stort i Moçambique efter cyklonen Idai som drog in över landet förra veckan. MSB skickar nu flera experter som ska stödja FN att genomföra bedömningar till det drabbade området.

MSB stärker den nationella beredskapen ytterligare med brandbekämpningsflyg från Frankrike

2018-07-18 kl. 17:43
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB återigen begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike har svarat på förfrågan och erbjuder nu två stycken brandbekämpningsflyg av samma typ som de italienska flygen.

MSB stärker den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg

2018-07-16 kl. 18:34
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB åter begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU som kommer vara på plats i Sverige i 8 dagar från och med onsdag 18 juli.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21