Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Träd

Skogsbrand

Tipsa om artikeln
När kommunens och regionens egna resurser är uttömda vid en skogsbrand, har MSB:s förstärkningsresurser som kan användas.
Hur resurserna begärs

Vid behov av förstärkningsresurserna kontaktar räddningsledare eller länsstyrelse MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB.

Telefon: 054-150 150

Samtalet kopplas via SOS Alarm AB

 
Vill du veta mer

Kontakt

Helikopterresurs
Roger Gustafsson

010-240 41 87

Skogbrandsdepå
Berth Solberg
010-240 51 79

Josefin Gullstrand
010-240 52 08

 

Helikopterresurs

MSB har slutit ett avtal med en helikopteroperatör om beredskap med helikoptrar för brandsläckning under skogsbrandsäsongen 2019. Avtalet möjliggör användande av upp till 31 helikoptrar i samband med skogsbränder:

- 10 helikoptrar som i utgångsläget står i 12 timmars beredskap för brandsläckning.
- 1 helikopter som kan användas för koordinering.

Helikopterresursen är normalt självförsörjande med bränsle och andra förnödenheter. Helikoptrarna finns i normalläget utspridda på olika baser i landet.

MSB kan besluta om höjd beredskap för helikoptrar vid behov, t.ex. vid hög skogsbrandsrisk. Styrande för MSB beslut om beredskap är en kombination av brandrisken, eventuella hotade värden och behovet av resurser. MSB kan styra beredskapen genom att justera:

- Anspänningstiden (tiden från larm till dess att en helikopter senast ska lyfta mot en brand), 180 eller 90 minuter
- Antalet helikoptrar som ställs i en högre beredskap
- Positionering i landet av helikoptrar

Skogsbrandsdepåer

Depåerna finns på fjorton ställen i landet: Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Enköping, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns vårt nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial. Se karta nedan.

Depåernas innehåll

Skogsbranden i Västmanland gav erfarenheter som gjorde att MSB ändrade en del på vårt tidigare upplägg för depåerna. Nu består varje skogsbrandsdepå av tre containrar med bland annat:

  • 23 km brandslang
  • några motorsprutor
  • en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp
  • slangupprullare
  • vattenspridare.

Vidare finns

  • motorsågar
  • vattenbehållare
  • grenrör
  • strålrör
  • bränsledunkar.

Högkapacitetspumpar för vattentransport

MSB har också två högkapacitetspumpar med en kapacitet på 15 kubikmeter per minut. Dessa pumpar har möjlighet att transportera iväg vatten långa sträckor och lämpar sig därför både till insatser vid översvämning och vid skogsbrand. Pumpresursen har också delvis automatiserad slangutläggning och upprullning. När högkapacitetspumparna används följer personal med och sköter driften av dem.

Karta

Kartan visar vilka skogsbrandsdepåer MSB har.

 

Depåkarta 2019

Kommunikationssystemet Rakel

Fungerande kommunikationer och samband är avgörande för att insatser ska fungera effektivt när större händelser som exempelvis skogsbränder inträffar. När ordinarie Rakel-resurser inte räcker till kan MSB stödja med förstärkningsresurser. Dessa är möjliga att efterfråga och ansöka om.

Sambandsledarpool

MSB:s sambandsledarpool består av utbildade och rutinerade sambandsledare som kan sättas in som en extra förstärkning vid större räddningsinsatser för att upprätta ett hållbart samband.

Terminalpool

MSB:s terminalpool består av Rakelterminaler för utlåning vid större räddningsinsatser. Terminalerna är förprogrammerade med nationella samverkanstalgrupper.

Verktyg för tillfällig nätförstärkning

MSB har flera verktyg för tillfällig nätförstärkning, varav mobila basstationer är ett. De mobila basstationerna är ett komplement till övriga verktyg för nätförstärkning och finns i flera modeller.

Mer infornation

Samlad information om förstärkningsresurserna och hur de efterfrågas finns i foldern Så förstärker vi vid större händelse.

MSB:s verktyg för nätförstärkning.

Använd Rakel effektivt, instruktionsfilmer

Publicerad: 2019-04-26 kl. 12:58 | Senast granskad:2019-04-26 kl. 12:59
Kontakt:
Bert Solberg Bert.Solberg@msb.se
Josefin Gullstrand Josefin.Gullstrand@msb.se