Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s roll vid en katastrof utomlands

Tipsa om artikeln
MSB har ett uppdrag från regeringen att hålla beredskap för internationella bistånds- och katastrofinsatser. Första uppdraget genomfördes 1988 (av tidigare Räddningsverket) i samband med jordbävningen i Armenien.
Sen dess har myndigheten rekryterat 2000 personer till 600 insatser i cirka 80 länder.

Etablerad partner

Idag är myndigheten en väletablerad partner till flertalet av de stora humanitära aktörerna såsom Röda korset, World Food Programme, UNICEF, UNHCR och OCHA etc. Den materiel och expertis som myndigheten har till sitt förfogande är utvecklat och framtaget i nära samarbetet med dessa organisationer och är baserat på de behov och brister som kan uppstå längs hela katastofcykeln.

Rädda liv och upprätta infrastruktur

Under den första fasen efter en plötslig katastrof är den viktigaste uppgiften att rädda liv och lindra nöd. I denna fas är det av yttersta vikt att lokala myndigheter och hjälporganisationer omgående mobiliserar resurser för att påbörja de akuta sök och räddningsinsatserna, skapar en bild av omfattningen samt identifierar de behov som föreligger.
 
För att detta arbete snabbt och effektivt ska kunna påbörjas behövs struktur, faciliteter, samordning och finansiella resurser. Utan dessa funktioner riskerar stödet till den drabbade befolkningen försenas på grund av överbelastade flygplatser, bristande koordinering samt ohållbara arbetsförhållanden.  
 
I etableringen av dessa funktioner har myndigheten en nyckelroll i att hjälpa organisationerna att fungera och agera. Baserat på behov och i nära samarbete med berörda myndigheter, systerorganisationer och internationella hjälporganisationer kan myndigheten bistå med helhetslösningar för kontor och logi till biståndsaktörer, sjukvårdstöd, experter och transportkapacitet.
 
Myndighetens stöd är till för samtliga berörda organisationer och bidrar således till en ökad möjlighet att samordna och koordinera arbetet.
Om behov föreligger har även myndigheten kapacitet att på mycket kort varsel skicka ut tält och förnödenheter till den drabbade befolkningen. Vidare finns även kapacitet att mobilisera massvattenreningsverk och sjukvårdsfaciliteter.  

International Humanitarian Partnership

För att kunna möta de behov som kan uppstå under mer omfattande kriser och katastrofer ingår myndigheten dessutom i nätverket International Humanitarian Partnership, IHP som består av liknande myndigheter i närliggande länder. Genom IHP kan således de berörda länderna tillsammans verka för ökad kapacitet och uthållighet. Dessutom motverkar nätverket dupliceringar och parallella strukturer. 
 
Publicerad: 2010-01-18 kl. 15:57 | Senast granskad:2016-10-26 kl. 17:26
Kontakt:
Jakob Wernerman Jakob.Wernerman@msb.se

Händelser och insatser

MSB skickar stöd till Moçambique

2019-03-20 kl. 10:51
Hjälpbehovet är stort i Moçambique efter cyklonen Idai som drog in över landet förra veckan. MSB skickar nu flera experter som ska stödja FN att genomföra bedömningar till det drabbade området.

MSB stärker den nationella beredskapen ytterligare med brandbekämpningsflyg från Frankrike

2018-07-18 kl. 17:43
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB återigen begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike har svarat på förfrågan och erbjuder nu två stycken brandbekämpningsflyg av samma typ som de italienska flygen.

MSB stärker den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg

2018-07-16 kl. 18:34
Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB åter begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU som kommer vara på plats i Sverige i 8 dagar från och med onsdag 18 juli.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21