Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vädervarningar

MSB:s uppgift är att stödja samordningen av berörda myndigheters åtgärder och information vid en kris.

ovädersmoln

 

I samband med vädervarningar genomför MSB samverkanskonferenser. En samverkanskonferens är oftast ett effektivt möte per telefon. Myndigheter och andra aktörer, till exempel elbolag eller frivilligorgansationer, hjälps tillsammans åt att fördela resurser och planera insatser. Alla berättar kort om vad de gör och vad de har för behov av samarbete med de övriga. Då är det enklare att upprätthålla en uppdaterad lägesbild över vad som har hänt och hur alla planerar att agera. MSB kallar till och leder samverkanskonferenserna. 

Läs mer om MSB:s arbete vid olyckor och kriser

Så säkrar MSB kommunikationen med Rakel vid vädervarningar

Information till allmänheten

På MSB:s webbplats dinsäkerhet.se finns information om hur du som privatperson kan förbereda dig för oväder.

 dinsäkerhet.se (extern webbplats, nytt fönster)

På Krisinformation.se hittar du myndigheternas samlade information vid olyckor och kriser.

 Krisinformation.se (extern webbplats, nytt fönster)

Informationsnumret 113 13

Till 113 13 kan allmänheten ringa för att få information om allvarliga olyckor eller vid kriser som exempelvis större stormar och översvämningar. Via tjänsten kan du även som privatperson lämna information om allvarliga olyckor och kriser.

För informationsnumret 113 13 ansvarar SOS Alarm AB.

Människor

Samordning

MSB:s uppgift är att stödja samordningen av berörda myndigheters åtgärder vid en kris.

Beredskap och stöd

MSB har beredskap för allvarliga olyckor, kriser och katastrofer både i Sverige och internationellt. MSB:s uppdrag är att bistå och ge stöd till samordning mellan svenska myndigheter i krissituationer och att kunna bistå EU och FN-organisationer.
Sandsäckar

Förstärkningsresurser

När kommunens och regionens egna resurser inte räcker till, har MSB förstärkningsresurser som kan användas.

Händelser och insatser

Nationell lägesbild vecka 50

2015-12-09 kl. 09:33
Flera kommuner hjälper nu de mest ansträngda ankomstkommunerna med att ta emot ensamkommande barn. Samtidigt har läget förbättrats på Malmömässan.

Temporärt tältboende i Revinge färdigt för inflytt

2015-12-08 kl. 16:39
MSB har byggt ett temporärt tältboende vid vårt verksamhetsställe i Revinge, Skåne, som under en kortare tid ska ge tak över huvudet för cirka 200 personer i den akuta situation som råder. Tältboendet är en temporär lösning och ska endast användas tills det tältboende som MSB sökt bygglov för står klart.

Nationell lägesbild vecka 49

2015-12-02 kl. 11:20
Trots att antalet asylsökande har minskat den senaste veckan så är det fortsatt svårt att ordna boende till flyktingar och ta hand om ensamkommande barn på ett bra sätt. Fler ankomstkommuner har dock tillkommit, vilket kan hjälpa de kommuner som tar emot mest flyktingar.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21