Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Beredskap inför storm

Tipsa om artikeln
Sverige drabbas emellanåt av kraftiga oväder som kan få svåra följder för samhället. Träd knäcks eller rycks upp med rötterna, elledningar slits sönder och ibland skadas eller förolyckas även människor.

I Sverige är vi förskonade från naturens allra värsta ytterligheter, men svåra oväder och stormar når även oss ibland. Stormen Gudrun (januari 2005) och Per (januari 2007) är ett par exempel på de senaste ovädren som drabbat landet. När det dessutom snöar i kombination med hård vind, orsakar det drivbildning och halka med stora problem i trafiken. Snö och blåst kan också orsaka strömavbrott.

Förstärkningsresurser

Vid stormar med stora konsekvenser kan staten, genom MSB, bistå kommunerna med särskilda förstärkningsresurser. I myndighetens förråd finns till exempel elverk som kan lånas ut till stormdrabbade områden som drabbats av avbrott i elförsörjningen. MSB kan även bistå med förstärkningsresurser i form av experter. Räddningsledaren kan rekvirera förstärkningsresurser genom MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB.

Läs mer om MSB:s förstärkningsresurser

Publicerad: 2009-09-15 kl. 18:17 | Senast granskad:2018-09-21 kl. 09:00
Kontakt: Operativa avdelningen registrator@msb.se