Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbränder 2018 - stöd för räddningstjänst

Tipsa om artikeln
Denna sida är till för nationell samordning av räddningstjänstresurser med anledning av pågående skogsbränder. Information om nationell samordning kommer byggas upp på denna sida, och genom andra verktyg.

MSB har inrättat en funktion för samordning av räddningstjänststöd med hänsyn till det anstängda läget kopplat till skogsbränder i landet. I nuläget beräknas funktionen vara i drift 2-4 veckor.

Lägesbilder och behov

MSB får löpande in lägesbilder och behov från de allvarligaste brandområdena. MSB stödjer genom samordning och mäkling av kommunala räddningsresurser. MSB hanterar även begäran om internationell hjälp och prioritering av erbjudna resurser. Vidare samordnar och mäklar MSB med resurser från statliga myndigheter och Försvarsmakten.

Brandbekämpningsflyg

För aktivering av brandbekämpningsflyg är det räddningsledningen för den kommunala räddningsinsatsen som bedömer ifall det behövs. Behövs förstärkningen begärs den av länsstyrelsen som sedan kontaktar MSB.

Mer information om samt underlag för begäran om flyg för vattenbombning för räddningstjänst och länsstyrelse

Information för allmänheten

www.krisinformation.se finns hänvisning för frivilliga som vill hjälpa till. Krisinformation.se vänder sig till allmänheten och har samlad information från aktörerna med länkar för vidare läsning.

På den här sidan har vi samlat information att sprida om brandrisk och eldningsförbud.

Lokal och regional samordning

MSB har varit i kontakt med räddningstjänstrepresentanter från samtliga län och ser positivt på den lokala och regionala samordning som har byggs upp. MSB har 13 kontaktpunkter som i sin tur har skapat en struktur för informationsdelning till övriga räddningstjänster.

I nuläget pågår inga större skogbränder nationellt, dock uppstår flera bränder hela tiden och risken för skogsbrand är fortfarande stor på grund av rådande vädersituation. MSB upprätthåller därför kontakten med kontaktpunkterna för att snabbt kunna hjälpa till vid resursfördelning om en större skogsbrand utvecklar sig.

Kontakta samordningsfunktionen för räddningstjänstresurser

Kontaktväg till samordningsfunktionen:

072-241 59 93
(journalister hänvisas till MSB:s presstelefon 070-321-88-74)

E-post: samordning.skogsbrand@msb.se  

Publicerad: 2018-07-19 kl. 15:12 | Senast granskad:2018-08-10 kl. 10:36
Kontakt: Sten Andersson sten.andersson@msb.se