Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Inriktning och samordning

Tipsa om artikeln
Vid större händelser berörs oftast flera delar av samhället, där olika aktörer har ansvar för sina respektive delar. För att samhället ska fungera under samhällsstörningen behöver de olika delarna fungera tillsammans. Därför behöver det gemensamma arbetet samordnas och drivas/styras i en viss riktning för att vara effektivt.

Ansvarsprincipen och samverkan

Att samordna och inriktaberörda aktörers arbete bygger på att den som ansvarar för en verksamhet i lugna/normala tider, också gör det under samhällsstörningar som olycka, kris eller kris. Detta synsätt kallas för ansvarsprincipen och är en av hörnpelarna i det svenska krishanteringssystemet.

Samverkanskonferenser

Vid behov kan MSB hjälpa till med särskilda samverkanskonferenser för att aktörer ska få möjlighet att samordna sig vid en händelse. Det kan handla om att dela information eller ta beslut i en fråga.

MSB anordnar regelbundna samverkanskonferenser även när det inte är kriser eller allvarliga händelser. 

Läs mer om MSB:s samordningsuppdrag

Prioritering av resurser

Att säkerställa en effektiv användning av samhällets resurser innebär att MSB på ett aktivt och drivande sätt, verka för att samhällets samlade resurser används så effekt som möjligt. Detta innebär att resurserna på ett snabbt och effektivt sätt kommer till användning där behoven är som mest prioriterade utifrån ett helhetsperspektiv.

Publicerad: 2018-07-06 kl. 16:16
Kontakt: