Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förstärkningsresurser

Tipsa om artikeln
Vid en skogsbrand är det kommunen som ansvarar för släckning via sin räddningstjänst. När det sker större skogsbränder kan kommuner samarbeta inom regionen om de ser att de inte kan klara situationen själva. För situationer när händelsen är alltför komplex, alltför stor eller långdragen för att inte heller regionens samlade resurser ska räcka till, kan MSB hjälpa till antingen med egna förstärkningsresurser eller genom att mäkla resurser nationellt eller internationellt.

MSB:s förstärkningsresurser

Skogsbrandsdepåer på 14 ställen i landet

Depåerna finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Enköping, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns vårt nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat:

 • stora mängder brandslang
 • några motorsprutor
 • en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp
 • slangupprullare
 • vattenspridare
 • skuminjektor med koppling för 76-slang
 • motorsågar
 • vattenbehållare
 • grenrör
 • strålrör
 • bränsledunkar
 • hinkar och strilkannor

Högkapacitetspumpar för vattentransport

MSB har också två högkapacitetspumpar med en kapacitet på 15 kubikmeter per minut. Dessa pumpar har möjlighet att transportera iväg vatten långa sträckor och lämpar sig därför både till insatser vid översvämning och vid skogsbrand. Pumpresursen har också delvis automatiserad slangutläggning och upprullning. När högkapacitetspumparna används följer personal med och sköter driften av dem.

Expertstöd samverkan och ledning

När en ansvarig aktör, exempelvis kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter behöver stöd med kompetens, kan MSB stötta med experter på metodik för att leda arbetet eller att för hur de bäst samverkar med andra ansvariga för att få en samordnad hantering.

Vid behov av förstärkningsresurserna kontaktar räddningsledare eller länsstyrelse MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB, via telefon 054-150 150, samtalet kopplas till MSB via SOS Alarm AB.

Resursmäkling

Förmedling av stöd mellan myndigheter och andra aktörer

För att en ansvarig aktör ska kunna hantera en situation, kan det uppstå lägen där de saknar både resurser i form av personal och material. Då kan det hända att det finns hjälp att tillgå hos någon annan.

MSB kan stötta aktörerna med att förmedla stöd mellan aktörer genom att dels kartlägga var resurser finns men också förmedla själva kontakten och hjälpen. Det kan handla om att man tillfälligt behöver hjälpa en aktör med att hitta en viss typ av kompetens eller en viss utrustning för släckning.

Aktörer som behöver stöd kontaktar MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB, via telefon 054-150 150, samtalet kopplas till MSB via SOS Alarm AB.

Samarbete i Norden

Nordred är ett nordiskt samarbete för räddningstjänst mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige där MSB representerar Sverige. Syftet med avtalet är att länderna hjälper varandra vid olyckor för att hindra eller begränsa skador på människor, egendom eller i miljön.

Som räddningsledare eller länsstyrelse går det alltid att kontakta ansvarig aktör i övriga Norden direkt.

Läs mer om Nordred

Privata helikopterresurser

Förmedling av internationellt stöd

När de nationella förstärkningsresurserna inte är tillräckliga, kan MSB vid förfrågan från länsstyrelserna eller räddningstjänsterna efterfråga internationellt stöd. Den snabbaste kanalen för det är ofta genom EU:s samordningsorgan ERCC, men vi kan också skicka en bilateral direktförfrågan till berörda som har en resurs.

Om Sverige ska ta emot internationellt stöd behövs det aktiveras ett så kallat "Värdlandsstöd", på engelska "Host Nation Support", HNS. Det innebär i korthet de åtgärder som behöver vidtas för att inkommande hjälp ska kunna användas så snabbt, effektivt och ändamålsenligt som möjligt. Omfattningen på behovet av värdlandsstödet skiljer sig åt från situation till situation, beroende på hur det inkommande stödet ser ut. Internationellt stöd kan ju utgöras av alltifrån enstaka experter till flera stora team med mycket personal och utrustning.

Vid behov av internationella förstärkningsresurserna kontaktar räddningsledare eller länsstyrelse MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB, via telefon 054-150 150, samtalet kopplas till MSB via SOS Alarm AB.

Publicerad: 2018-07-06 kl. 16:16 | Senast granskad:2019-04-08 kl. 07:44
Kontakt: