Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Erfarenheter från inträffade skogsbränder

Tipsa om artikeln
Här har vi samlat erfarenheter från inträffade skogsbränder samt dokumentation från tidigare skogsbrandsseminarier.

Seminarium - gränsöverskridande samarbete vid skogsbränder, Pskov, Ryssland

Den 19-20 maj genomfördes ett skogsbrandsseminarium i Pskov, Ryssland. Syftet med seminariet var att utbyta kunskaper och erfarenheter för att bättre förstå och hantera de frågor som rör skogsbränder och insatser i och mellan de deltagande länderna. Målet var att finna gemensamma mål för att öka det internationella samarbetet och möjliggöra en långsiktig gemensam handlingsplan.
 
Seminariet var ett gemensamt initiativ från Ryssland och Sverige, som tillsammans arrangerade seminariet med ekonomiskt stöd från SIDA. Estland, Lettland, Litauen och Polen deltog men även Vitryssland, Finland och Norge var inbjudna.

Rapport från seminariet

 
 
 

Skogsbrandsseminarium november 2008

  • branden i Frolands kommun i Syd-Norge
  • skogsbranden i Hassela i Hälsingland
  • bränder i trakterna kring Finspång och Kinda i Östergötland.
Seminariet lyfte också frågor kring vilka resurser som finns och hur dessa fördelas och prioriteras.
 

Skogsbrandsseminarium i Ljungby 4 april 2006

När extrema väderhändelser som stormen Gudrun med efterföljande skogsbrandsrisker inträffar krävs ett engagemang från hela samhället. Det räcker inte att tänka i den egna kommunens samverkansorgan och resurstillgångar. Det krävs samverkan utanför sektoriella och geografiska ansvarsområden. Det kan även ställas krav på samverkan och stöd av resurser utanför landets gränser.

Dokumentation från Ljungby

Erfarenheter från Boden 2006

Sveriges största skogsbrand genom tiderna inträffade i trakterna av Boden i augusti 2006. Under fyra veckor pågick det aktiva släckningsarbetet. Samtidigt rasade skogsbränder på många andra håll i Norrbotten. Frågor som kan ställas efter den stora skogsbranden är: Hur klarade vi av krisen? Vad gick bra, vad kunde ha gjorts bättre? Vad kan vi lära oss?
 
 

Erfarenheter från bränder i stormen Gudruns spår 

Stormen i Minnesota, 4 juli 1999

Den 4:e juli drabbades norra Minnesota av en av de värsta händelserna vad gäller stormfälld skog i Nordamerika någonsin. Stormen lämnade efter sig områden med stormfälld skog som dramatiskt ökade brandbelastningen i marknivån.
 
Efter stormen ställdes man bland annat inför följande problem:
  • Hur ska vi klara av den ökade risken för skogsbränder?
  • Vad kan vi göra för att förebygga skogsbränder i högriskområden?
Publicerad: 2010-04-12 kl. 10:38
Kontakt:
No such user