Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbrand

Beredskap inför skogsbrand

Tipsa om artikeln
De vanligaste orsakerna till skogsbränder är mänskligt slarv vid till exempel skogsavverkning, lägereld och lek med eld. Även naturliga fenomen som blixtnedslag kan starta skogbränder.
En till två gånger per decennium har Sverige haft somrar med omfattande skogsbränder. MSB arbetar med att utveckla metod, teknik och taktik för skogsbränder och andra naturolyckor.

Prognosverktyg

Vi har också utvecklat ett prognosverktyg för skogsbränder som heter ”Brandrisk skog och mark” vilket används av räddningstjänster och länsstyrelser för att bedöma risken för vegetationsbränder.

Övervakning med flyg

För att bränder i skog och mark ska kunna upptäckas tidigt, genomförs övervakning med flyg när det råder hög risk för brand. Skogsbrandflygningen administreras av respektive länsstyrelse och ekonomisk ersättning för den betalas ut av MSB.

Förstärkning av resurser

Ansvaret för att genomföra räddningsinsatser är kommunalt. Vid en större skogsbrand där inte kommunens egna resurser räcker till, ska de i första hand samarbeta inom sin region för att lösa situationen. Räcker materielen ändå inte till har MSB vissa förstärkningsresurser vi kan bistå med.

 

Privata helikopterresurser

Möjligheten finns även att använda privata helikopterresurser vid en skogsbrand.
Privata resurser

Publicerad: 2009-09-15 kl. 18:16 | Senast granskad:2017-02-20 kl. 14:26
Kontakt:
Rickard Hansen Rickard.Hansen@msb.se