Det finns en nationell beredskap för skogsbränder i skog och mark. MSB är navet för Sveriges samlade krishantering och bidrar med helhetsperspektivet vid en samhällsstörning. MSB stärker den nationella beredskapen, driver aktörernas gemensamma hantering och kan stärka aktörer med kompetens och materiel.
En viktig uppgift i MSB:s operativa roll är att följa händelseutvecklingen, inklusive resurstillgång och behov. Det gör vi huvudsakligen genom regelbundna samverkanskonferenser samt genom den samlade lägesbilden. När vi ser att lokal och regional nivå behöver stöd, går vi in med förstärkning (med eller utan förfrågan).
Svårsläckta bränder, extremt höga brandriskvärden, den största samlade brandbekämpningsinsatsen i EU någonsin och historiska beslut – sommaren 2018 var exceptionell på många sätt. God samverkan mellan alla inblandade aktörer gjorde att vi kunde hantera skogsbrandssäsongen.
Denna sida är till för nationell samordning av räddningstjänstresurser med anledning av pågående skogsbränder. Information om nationell samordning kommer byggas upp på denna sida, och genom andra verktyg.
Vid större händelser berörs oftast flera delar av samhället, där olika aktörer har ansvar för sina respektive delar. För att samhället ska fungera under samhällsstörningen behöver de olika delarna fungera tillsammans. Därför behöver det gemensamma arbetet samordnas och drivas/styras i en viss riktning för att vara effektivt.
Vid en skogsbrand är det kommunen som ansvarar för släckning via sin räddningstjänst. När det sker större skogsbränder kan kommuner samarbeta inom regionen om de ser att de inte kan klara situationen själva. För situationer när händelsen är alltför komplex, alltför stor eller långdragen för att inte heller regionens samlade resurser ska räcka till, kan MSB hjälpa till antingen med egna förstärkningsresurser eller genom att mäkla resurser nationellt eller internationellt.
MSB jobbar löpande med att omvärldsbevaka, samla in information och analysera läget för att ha en nationell överblick. Vid behov kan MSB också skapa en nationell lägesbild som delas med berörda aktörer.
Allmänheten behöver information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris. Det är viktigt för att alla ska känna till vad de ansvariga aktörerna gör för att hantera en olycka eller kris och vad den enskilde själv kan göra.
För att stödja aktörernas hantering har MSB expertstöd inom ett antal områden.