Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Raserad väg

Beredskap inför ras och skred

Tipsa om artikeln
I Sverige sker årligen ras och skred av vilka de flesta är relativt små eller mycket små och utgör en del av förändringsprocessen i naturen.
Ibland förekommer dock stora ras eller skred, till exempel när stora delar av E6:an skredade i Småröd 2007.  En annan stor händelse är skredet i Tuve 1977 då nio personer omkom och 67 bostäder förstördes.
 
I samband med så stora ras och skred kan konsekvenserna bli långtgående även utanför själva olycksområdet. Exempelvis kan infrastrukturen drabbas vilket medför att hela samhällen och regioner blir påverkade i olika grad.

Klimatförändringar

De förväntade klimatförändringarna kommer att påverka olika delar av Sverige på olika sätt. I vissa delar av landet följs de troligen av kraftigt ökad nederbörd och ökade flöden i vattendrag, liksom höjda och varierande grundvattennivåer. Detta i sin tur ökar risken för ras och skred.  De ökade riskerna uppstår framför allt i områden där risken är hög redan i dag.
 
Den förändrade risken kommer att ställa högre och andra krav på samhällets förmåga att hantera ras- och skredproblematiken, både vad avser förebyggande åtgärder och skadeavhjälpande åtgärder.

Ansvariga myndigheter

För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Statens geotekniska institut
  • Sveriges geologiska undersökning 

Varningstecken

Vid tecken på begynnande skred kontakta din kommun. I akuta situationer kontakta din lokala räddningstjänst.
Publicerad: 2009-09-15 kl. 18:16
Kontakt:
No such user