Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sårbarhetskartor för räddningstjänsten

Tipsa om artikeln
MSB har tillsammans med SGU genomför ett utvecklingsprojekt som syftar till att ta fram sårbarhetskartor som visar hur stor risken är för att ett farligt ämne kan nå grundvattnet vid olyckor. Tanken är att detta ska vara ett underlag till framtida miljökänslighetskartor.
Publikationer

Sårbarhetskartor för räddningstjänsten

Informationen är särskilt framtagen för att räddningstjänsten snabbt ska kunna besluta om en saneringsinsats behövs eller inte. Den ska också vara vägledande i valet av åtgärder.
 
Målet är att förhindra att föroreningar når grundvattnet, eftersom saneringsinsatserna då blir både större och mer kostsamma. Informationen är också tänkt att användas som underlag i förebyggande arbete, som till exempel risk-och sårbarhetsanalyser.

Färgen styr val av åtgärd

Kartorna, som kan användas antingen digitalt i ett GIS-baserat system eller utskrivna på papper, visar markens genomsläpplighet och hur stor risken är för att ett farligt ämne snabbt kan nå grundvattnet.
 
De olika klassade områdena markeras med färg – mörkrött signalerar stor risk, gult måttlig och grönt låg risk. 
 
Det är räddningstjänstens behov som har styrt vilken information som finns med på kartorna och hur den presenteras.

Utbildning är viktigt!

I försöksprojektet som startade 2004 ingår en dags utbildning, som främst riktar sig till personalen inom räddningstjänsten.
 
För närvarande ingår Umeå, Norrtälje och Katrineholms kommuner och under hösten 2009 tillkommer Växjö, Alvesta och Eskilstuna. Under hösten kommer också en utvärdering göras inför en fortsättning.
Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:57
Kontakt:
Claes-Håkan Carlsson Claes-Hakan.Carlsson@msb.se