Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Miljöpåverkan

MSB arbetar med att minimera den miljöbelastning som kan förorsakas av olyckor. Vi forskar och utvecklar kunskap om miljöeffekter som kan orsakas av olyckor. Vi utbildar och sprider även information till räddningstjänsten och andra som kan bidra till att miljön skyddas vid räddningsinsatser.

Räddningstjänst och miljö

"Räddningstjänst och miljö" syftar till att öka kunskapen om hur olyckor och räddningsinsatser påverkar miljön.
 
Boken vänder sig till dem som agerar på en olycksplats, räddningstjänsten, men även miljöförvaltningar, tekniska kontor och polisen kan ha utbyte av boken.
 
Innehållet omfattar olyckans samtliga skeden, det vill säga även förebyggande och återställning.
 

Sårbarhetskartor

MSB har tillsammans med SGU genomför ett utvecklingsprojekt som syftar till att ta fram sårbarhetskartor som visar hur stor risken är för att ett farligt ämne kan nå grundvattnet vid olyckor. Tanken är att detta ska vara ett underlag till framtida miljökänslighetskartor.

Miljöeffekter

Vid nästan alla olyckor uppstår någon form av negativa konsekvenser på miljön. I lagen om skydd mot olyckor (2003:778) finns inskrivet att hänsyn ska tas till miljön, på samma sätt som mot människor och egendom. Det finns ingen uttalad prioriteringsordning, men självklart sätts människoliv högst.