Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Odenbacken - brandvärnet med enbart kvinnor

Tipsa om artikeln
Ont om arbetsplatser och brist på deltidsbrandmän. Odensbacken utanför Örebro försöker delvis lösa problemet med ett brandvärn bestående av enbart kvinnor.
Odensbacken ligger två och en halv mil från Örebro. Samhället har knappt fjortonhundra invånare och en deltidsbrandstation. Precis som på många andra ställen är det svårt att rekrytera brandmän, det är för få som jobbar på orten.

Så kom idén upp att skapa ett brandvärn bestående av kvinnor.
Brandvärnet har till skillnad från deltidsbrandkåren ingen obligatorisk jour. Den som kan åka när larmet går åker och den som inte kan har ingen skyldighet att inställa sig.
Medlemmarna i brandvärnet får ersättning enbart för de gånger de har ryckt ut.

– Tanken var att vi skulle locka till oss kvinnor som kunde komma in i uppdraget på ett lite mjukare sätt än om de skulle börja som deltidsbrandmän direkt, säger Kristina Lood, personalsekreterare på Nerikes brandkår.

Det visade sig ganska lätt att rekrytera. I mitten av november gick tre unga kvinnor från Odensbacken grundutbildningen för brandvärn tillsammans med fyra män från andra brandvärn i Närke.

Kristina Lood är nöjd med responsen.
– Många gånger tror tjejer inte att de skulle klara av att jobba i räddningstjänsten. Det här kan vara ett sätt att visa att de visst klarar det.

ElaineElaine Hagelberg är en av dem som från och med 1 december är en del av det nya brandvärnet i Odensbacken.
– Det känns bra att man kan hjälpa till om det skulle hända något.
– Jag skulle kunna tänka mig att bli deltidsbrandman också, men jag bor i Mellösa och jobbar deltid i Örebro, så just nu är det svårt, säger Elaine Hagelberg.

Nerikes grundutbildning är på tre dagar och innehåller såväl teori som materialkännedom, vattenlivräddning, taksäkring och övning av en trafikolycka.

Utbildningen har bara funnits i ett par år och är i sig ett tecken på att allt fler räddningstjänster tar hjälp av brandvärnen för att komplettera den egna organisationen.

En viss förhoppning finns också att någon eller några av brandvärnsmedlemmarna ska gå vidare till att söka brandmannautbildningen Skydd mot olyckor eller till att bli deltidsbrandman.

– Det är en förhoppning men inget krav, säger Kristina Lood.
Och redan det faktum att Nerikes brandkår aktivt rekryterade kvinnor gav dem en ny deltidsbrandman.

Utbildning vattenlivräddning.
 
Elin Södergren gick räddningsgymnasiet men har inte tänkt närmare på räddningstjänsten sedan hon tog studenten för två och ett halvt år sedan.
– Men nu tyckte jag att det lät kul att de ville ha in tjejer, jag tror att de har varit lite mer tveksamma förut.

Nu har hon gjort de fysiska tester som krävs och i början av 2012 åker hon på utbildning för att bli deltidsbrandmän.

Hon jobbar deltid på ICA Odenshallen i Odensbacken. För henne blir brandmannajouren var fjärde vecka en välkommen extrainkomst.
– Och min arbetsgivare tycker det är jättekul!
 
Text: Annika Lindqvist
Elaine rullar slang. Foto: Sara Johansson 
 
Publicerad: 2012-02-22 kl. 15:41
Kontakt:
 
 
Rädda! En tidning om räddningstjänst i utveckling
Antal
 
 
Fysiska gränsvärden
Pris:
0,00 kr
 
Antal