Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandmän.

Bättre blandning på brandstationerna!

Tipsa om artikeln
Räddningstjänsterna behöver mer mångfald. Dagens räddningstjänst är inte samma sak som gårdagens brandkår.

Räddningstjänsterna rycker givetvis fortfarande ut på bränder, men har också uppdraget att förebygga olyckor överallt.

Ändå ser dagens brandman nästan exakt likadan ut som gårdagens. Han är helsvensk och han är man.

Bara 3,8 procent av heltidsbrandmännen och 5,2 procent av deltidsbrandmännen i Sverige är kvinnor. Övrig mångfald är svår att mäta, men det är uppenbart att mycket få personer med utländsk bakgrund arbetar i räddningstjänsten. 

Det är problematiskt. Inte minst för att ett effektivt olycksförebyggande arbete kräver inblick i och kunskap om alla delar av samhället.

Inriktning

MSB:s arbete 2015–2018 är inriktat bland annat på att informera förtroendevalda inom den kommunala räddningstjänsten och att stödja Nätverket Jämställd Räddningstjänst.

Inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 – 2018

Kontaktperson på MSB

Erik Flink, e-post: erik.flink@msb.se telefon: 010-240 4031

Publicerad: 2010-09-23 kl. 13:26 | Senast granskad:2015-06-22 kl. 13:53
Kontakt:
Nyheter - Mångfald

Pride 3-4 augusti i Stockholm – skriv upp datumet!

2018-03-12 kl. 13:22
Stockholm Prides stora parad hålls i år lördagen den 4 augusti. Dagen före, fredagen den 3, bjuder MSB in räddningstjänsten till ett inspirerande halvdagsseminarium.

Nytänkande får fler att vilja rycka ut

2018-02-16 kl. 10:07
Norrtälje har ändrat tilltalet i sina annonser och lyckats lockat många fler, framförallt många fler kvinnor, att bli räddningstjänstpersonal i beredskap. Dala Mitt siktar på kommunala tjänster som kombinerar uppdragen som brandman och till exempel undersköterska. På ett seminarium i Mora den 10 april berättar båda räddningstjänsterna mer.

Viktigt att ta hänsyn till jämställdhet i olycksförebyggande arbete

2018-02-12 kl. 13:00
Statistik visar att män utsätter sig och andra för större risker än kvinnor. 83 procent av alla som drunknar och 75 procent av alla som omkommer i trafiken är män. Under 2018 fokuserar MSB på sambandet mellan kön och risk, för att mer effektivt kunna förebygga olyckor.