Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandmän.

Bättre blandning på brandstationerna!

Tipsa om artikeln
Räddningstjänsterna behöver mer mångfald. Dagens räddningstjänst är inte samma sak som gårdagens brandkår.

Räddningstjänsterna rycker givetvis fortfarande ut på bränder, men har också uppdraget att förebygga olyckor överallt.

Ändå ser dagens brandman nästan exakt likadan ut som gårdagens. Han är helsvensk och han är man.

Bara 3,8 procent av heltidsbrandmännen och 5,2 procent av deltidsbrandmännen i Sverige är kvinnor. Övrig mångfald är svår att mäta, men det är uppenbart att mycket få personer med utländsk bakgrund arbetar i räddningstjänsten. 

Det är problematiskt. Inte minst för att ett effektivt olycksförebyggande arbete kräver inblick i och kunskap om alla delar av samhället.

Inriktning

MSB:s arbete 2015–2018 är inriktat bland annat på att informera förtroendevalda inom den kommunala räddningstjänsten och att stödja Nätverket Jämställd Räddningstjänst.

Inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 – 2018

Kontaktperson på MSB

Erik Flink, e-post: erik.flink@msb.se telefon: 010-240 4031

Publicerad: 2010-09-23 kl. 13:26 | Senast granskad:2015-06-22 kl. 13:53
Kontakt:
Nyheter - Mångfald

Räddningstjänsten i Kiruna om genustänk i foto

2017-12-13 kl. 13:37
När Kiruna förbereder invånarna på hembesök, så visar bilden på flygbladet en pappa som öppnar dörren med ett litet barn på armen. Brandmännen är en man och en kvinna. Rädddningstjänsten i Kiruna berättar om hur de arbetar för en mer jämställd kommunikation med bilder.

Magnus Wallin, räddningschef i Norrtälje berättar om lyckad rekryteringskampanj för kvinnor

2017-12-13 kl. 10:10
På ett år gick räddningstjänsten i Norrtälje från 30 till 105 sökande till sina deltidsstationer, vilket motsvarar en ökning med 250 procent. Antalet kvinnor som sökte steg från tre till 33, en ökning med 1000 procent, och av de nyanställda är 25 procent kvinnor.

´Löfte om nya duschar på Lysekils station

2017-12-13 kl. 09:59
I tio år har kvinnorna som är deltidsbrandmän i Lysekil fått byta om och duscha i en skrubb i källaren, granne med slangtvätten. Det har sagts vara en tillfällig lösning. Nu lovar politikerna pengar för förändring.