Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst

Könsbalansen inom kommunal räddningstjänst är fortfarande mycket ojämn trots nära tjugo års arbete med att öka andelen kvinnor. Ökad jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet är centralt för räddningstjänstens förmåga att möta kvinnor, män, pojkar och flickor likvärdigt. Vidare stärks räddningstjänstens situationsuppfattning och lägesbild med en djupare och mer omfattande förståelse för olika gruppers behov och förutsättningar. Sammantaget bidrar detta till effektivare räddningsinsatser och ökad förmåga i hela det kommunala trygghets- och säkerhetsarbetet.
Nyheter - Mångfald

Ny forskningsstudie: Vem styr i räddningstjänsten?

2017-03-20 kl. 11:00
Ulrika Jansson, fil dr i arbetsvetenskap, har på MSB:s uppdrag intervjuat 18 chefer och sex räddningstjänstpolitiker om deras syn på styrning och ledning. Studien har namnet Vem styr? ”Kulturen och traditionen! En kombination av politik, chefer, kultur och fack i någon härlig blandning”.

Uppdrag som camptekniker gav Åsa mersmak

2017-03-20 kl. 10:47
– Otroligt lärorikt! säger brandmannen Åsa Jansson efter sju veckor som camptekniker i Nigeria.

Alla får omklädningsbås i Sollentunas nya station

2017-03-20 kl. 10:41
Sollentunas nya brandstation får inte särskilda omklädningsrum för kvinnor. Istället blir det omklädningsbås för alla, ungefär som provhytter, och individuella duschbås.

Kommunala kombotjänster på sikt i Dala Mitt

2017-03-20 kl. 10:39
Dala Mitt ska bli bättre på jämställdhet, och har börjat med att utbilda alla chefer.

Arbetsmiljöverket granskar efter sextrakasserier

2017-03-20 kl. 10:32
Anna Lemke sextrakasserades under sina år som brandman. Nu ska Arbetsmiljöverket göra inspektion hos hennes dåvarande arbetsgivare Mjölby.
 
 

Se filmen Att jobba som brandman

 
Brandmän.

Bättre blandning på brandstationerna

Räddningstjänsterna behöver mer mångfald. Dagens räddningstjänst är inte samma sak som gårdagens brandkår.

Inriktning 2015-2018

MSB stödjer räddningstjänsternas arbete för mångfald. Det sker bland annat genom samverkan med Nätverket Jämställda Räddningstjänster, genom att informera politiker på lokal och regional nivå och genom att fortsätta med strategisk spridning av kunskap om jämställdhet och mångfald. MSB har antagit en inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 – 2018.
 
 
Rädda! En tidning om räddningstjänst i utveckling
Antal
 
 
Fysiska gränsvärden
Pris:
0,00 kr
 
Antal