Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst

Könsbalansen inom kommunal räddningstjänst är fortfarande mycket ojämn trots nära tjugo års arbete med att öka andelen kvinnor. Ökad jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet är centralt för räddningstjänstens förmåga att möta kvinnor, män, pojkar och flickor likvärdigt. Vidare stärks räddningstjänstens situationsuppfattning och lägesbild med en djupare och mer omfattande förståelse för olika gruppers behov och förutsättningar. Sammantaget bidrar detta till effektivare räddningsinsatser och ökad förmåga i hela det kommunala trygghets- och säkerhetsarbetet.
Nyheter - Mångfald

Wilma blir brandsköterska i Gränna

2019-01-17 kl. 15:09
Wilma Quisth flyttade till Gränna för att få jobba både som undersköterska och brandman.

Halmstad delar med sig av erfarenheterna från sitt inkluderingsprojekt Kunskap äger

2019-01-18 kl. 08:30
Den 2-3 april bjuder Räddningstjänsten Halmstad in till spridningskonferens efter sitt stora projekt Kunskap äger.

Första nordiska konferensen blir inte den sista

2019-01-17 kl. 10:57
– Att prata spanska är en kompetens. Att vara född i Mexiko är det inte. Edna Eriksson vände sig emot att mångfaldsarbete ofta fokuserar på att rekrytera människor som ser olika ut, inte på att få in nya kunskaper och erfarenheter, när hon föreläste på den första nordiska konferensen om jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten.

Evakueringsrisk lyfte in Torsbys hemtjänst i säkerhetsarbetet

2018-09-27 kl. 11:08
Risken för evakueringar ledde till att hemtjänsten i Torsby fått en tydligare roll i säkerhetsarbetet.

Yrkesspår brandman lär nyanlända svenska

2018-09-27 kl. 10:59
I Uddevalla kan nyanlända tidigt få lära sig mer om brandmannayrket, genom SFI:s yrkesspår brandman och en uppföljande gymnasiekurs i akut omhändertagande. – Vi planterar tanken att räddningstjänsten kan vara en bransch att gå vidare i, säger Bernt Eriksson, räddningschef på Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.
 
 

Se filmen Att jobba som brandman

 
Brandmän.

Bättre blandning på brandstationerna

Räddningstjänsterna behöver mer mångfald. Dagens räddningstjänst är inte samma sak som gårdagens brandkår.

Inriktning 2015-2018

MSB stödjer räddningstjänsternas arbete för mångfald. Det sker bland annat genom samverkan med Nätverket Jämställda Räddningstjänster, genom att informera politiker på lokal och regional nivå och genom att fortsätta med strategisk spridning av kunskap om jämställdhet och mångfald. MSB har antagit en inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 – 2018.
 
 
Rädda! En tidning om räddningstjänst i utveckling
Antal
 
 
Fysiska gränsvärden
Pris:
0,00 kr
 
Antal