Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst

Könsbalansen inom kommunal räddningstjänst är fortfarande mycket ojämn trots nära tjugo års arbete med att öka andelen kvinnor. Ökad jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet är centralt för räddningstjänstens förmåga att möta kvinnor, män, pojkar och flickor likvärdigt. Vidare stärks räddningstjänstens situationsuppfattning och lägesbild med en djupare och mer omfattande förståelse för olika gruppers behov och förutsättningar. Sammantaget bidrar detta till effektivare räddningsinsatser och ökad förmåga i hela det kommunala trygghets- och säkerhetsarbetet.
Nyheter - Mångfald

Låt oss på nytt slå Pride-rekord!

2018-05-15 kl. 09:59
MSB och Sveriges räddningstjänster bjuder in alla anställda vid MSB och räddningstjänsten till EuroPride i Stockholm fredag den 3 och lördag den 4 augusti.

Pride 3-4 augusti i Stockholm – skriv upp datumet!

2018-03-12 kl. 13:22
Stockholm Prides stora parad hålls i år lördagen den 4 augusti. Dagen före, fredagen den 3, bjuder MSB in räddningstjänsten till ett inspirerande halvdagsseminarium.

Nytänkande får fler att vilja rycka ut

2018-02-16 kl. 10:07
Norrtälje har ändrat tilltalet i sina annonser och lyckats lockat många fler, framförallt många fler kvinnor, att bli räddningstjänstpersonal i beredskap. Dala Mitt siktar på kommunala tjänster som kombinerar uppdragen som brandman och till exempel undersköterska. På ett seminarium i Mora den 10 april berättar båda räddningstjänsterna mer.

Viktigt att ta hänsyn till jämställdhet i olycksförebyggande arbete

2018-02-12 kl. 13:00
Statistik visar att män utsätter sig och andra för större risker än kvinnor. 83 procent av alla som drunknar och 75 procent av alla som omkommer i trafiken är män. Under 2018 fokuserar MSB på sambandet mellan kön och risk, för att mer effektivt kunna förebygga olyckor.

Räddningstjänsten i Kiruna om genustänk i foto

2017-12-13 kl. 13:37
När Kiruna förbereder invånarna på hembesök, så visar bilden på flygbladet en pappa som öppnar dörren med ett litet barn på armen. Brandmännen är en man och en kvinna. Rädddningstjänsten i Kiruna berättar om hur de arbetar för en mer jämställd kommunikation med bilder.
 
 

Se filmen Att jobba som brandman

 
Brandmän.

Bättre blandning på brandstationerna

Räddningstjänsterna behöver mer mångfald. Dagens räddningstjänst är inte samma sak som gårdagens brandkår.

Inriktning 2015-2018

MSB stödjer räddningstjänsternas arbete för mångfald. Det sker bland annat genom samverkan med Nätverket Jämställda Räddningstjänster, genom att informera politiker på lokal och regional nivå och genom att fortsätta med strategisk spridning av kunskap om jämställdhet och mångfald. MSB har antagit en inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 – 2018.
 
 
Rädda! En tidning om räddningstjänst i utveckling
Antal
 
 
Fysiska gränsvärden
Pris:
0,00 kr
 
Antal
Ej i lager