Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst

Mångfald på en arbetsplats innebär en blandning av erfarenheter och kompetenser. I begreppet mångfald ligger såväl etnisk och kulturell bakgrund som kön, personlighet, utbildning, ålder, sexuell läggning, religion, intresse och så vidare. Med olika erfarenheter och synsätt blir beslutsunderlaget bredare samtidigt som nytänkande stimuleras.

Ökad jämställdhet och mångfald utvidgar räddningstjänstens möjligheter att möta kvinnor och män likvärdigt, i de akuta insatserna och i det förebyggande arbetet.

Organisationerna behöver rekrytera från hela Sveriges befolkning. Det är uppenbart, inte minst på mindre orter där det är brist på arbetskraft. Men också räddningstjänsterna i större städer måste driva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete för att kunna rekrytera, behålla och utveckla den kompetens som krävs i det kommunala trygghets- och säkerhetsarbetet, idag och i morgon.

Nyheter - Mångfald

Tåga tillsammans på Pride!

2019-05-08 kl. 14:30
MSB hälsar MSB-anställda och landets alla räddningstjänster välkomna att delta i årets Stockholm Pride.

Ny handbok i jämställdhet för räddningstjänsten

2019-05-08 kl. 09:42
Hur kan du agera om du blir utsatt för oönskade närmanden? Och vilka skyldigheter har arbetsgivaren när det förekommer trakasserier? Kränkningar på arbetsplatsen är en av alla frågor som tas upp i ”En räddningstjänst för alla, Handbok i jämställdhet för räddningstjänsten” som MSB nu presenterar.

Jämställdhet ger fler kompetenser

2019-04-03 kl. 10:51
Att många kommuner har svårt att rekrytera till stationerna på de mindre orterna är välkänt. Men frågan om kompetensförsörjning gäller hela räddningstjänsten. En av lösningarna är att tänka jämställdhet och mångfald. Den 3 maj hålls ett seminarium på MSB Revinge med det temat.

Göteborg är NJR:s bas under 2019

2019-03-26 kl. 14:44
Under sitt år som bas för NJR fokuserar Göteborg främst på att LIA-perioden ska bli ett bra första möte med branschen.

Ny SMO-film ska dra kvinnor

2019-03-26 kl. 14:41
MSB släpper en ny film för att locka kvinnor till utbildningen Skydd mot olyckor.
 
 

Se filmen Att jobba som brandman

 
Brandmän.

Bättre blandning på brandstationerna

Räddningstjänsterna behöver mer mångfald. Dagens räddningstjänst är inte samma sak som gårdagens brandkår.

Inriktning 2015-2018

MSB stödjer räddningstjänsternas arbete för mångfald. Det sker bland annat genom samverkan med Nätverket Jämställda Räddningstjänster, genom att informera politiker på lokal och regional nivå och genom att fortsätta med strategisk spridning av kunskap om jämställdhet och mångfald. MSB har antagit en inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 – 2018.
 
 
Rädda! En tidning om räddningstjänst i utveckling
Antal
 
 
Fysiska gränsvärden
Pris:
0,00 kr
 
Antal