Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

International Humanitarian Partnership (IHP)

Tipsa om artikeln
Sverige och MSB ingår i nätverket IHP, International Humanitarian Partnership. De nordiska länderna har framträdande roller i nätverket, som bildades 1995. Från början ingick Sverige (Räddningsverket), Storbritannien (motsvarigheten till Sida) och Danmark (Beredskabsstyrelsen).
Läs mer
I nätverket ingår förutom MSB, idag sju organisationer från Danmark, Finland, Norge, Estland, Tyskland, Luxemburg och Storbritannien. Dessa samarbetar inte bara om gemensamma insatser. En stor del av samarbetet handlar om utbildning, att öva tillsammans och inte minst att samarbeta när det gäller teknik och materiel, till exempel att standardisera och gå samman om inköp.
IHP:s logotyp
Standardiserade moduler finns för olika situationer, allt från små kontor för några personer till stora basläger, base camps, för 50-60 personer.
 
Det internationella partnerskapet IHP har genomfört många insatser som stöd till FN-organ, främst på begäran från WFP (FN:s världslivsmedelsprogram), UNHCR (FNs flyktingkommissariat) och OCHA (FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp).
 
OCHA fungerar som ett gemensamt sekretariat för IHP och är oftast den FN-instans som skickar ut en förfrågan om medlemmarna har kapacitet att ställa upp eller inte.
 
Insatserna har genomförts i många länder och vid olika typer av nödlägen, exempelvis
  • Jordbävningar: Turkiet (1999), i Iran (2003), Pakistan (2005) och i Indonesien (2009).
  • Konflikter som hotar civila: Zaire (1997), Eritrea (2000), Irak (2003) och Sudan (2004).
  • Andra exempel på insatser är efter översvämningar, tropiska orkaner och flodvågskatastrofen i Asien.
Publicerad: 2009-11-24 kl. 15:20 | Senast granskad:2015-09-29 kl. 09:35
Kontakt:
No such user