Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s samarbete med FN

Förenta Nationerna, FN, är uppdelat i en mängd olika organ som hanterar specifika områden inom humanitär assistans och utveckling. MSB:s uppdrag för FN kommer direkt från dessa organ. Här listas de organ MSB ofta har samarbete med och vilka typer av uppdrag som vi genomför.

OCHA

Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UN OCHA) har huvudkontor i både Genève och New York. Det bildades 1998 och har ungefär 1 600 anställda.

UNHCR

UNHCR bildades 1950 och har sitt huvudkontor i Genève. Med sina cirka 5 200 anställda verkar UNHCR för att skydda och finna långsiktiga lösningar för såväl internationella flyktingar som internflyktingar och asylsökande.

UNICEF

FN:s barnfond (UNICEF) bildades 1946 och har sitt huvudkontor i New York och dess ca 5 600 anställda verkar för att tillgodose barns grundläggande behov samt att möjliggöra deras rättigheter att kunna utvecklas till sin fulla potential.

DPKO

MSB stöder den civila delen av FN som arbetar med humanitära insatser och utvecklingsarbete.

UNDP

United Nations Development Programme (UNDP) bildades 1965 och har sitt huvudkontor i New York. UNDP har omkring 5 300 anställda och är verksamma i 174 länder och territorier. UNDP är en stor finansiär av kapacitetsutveckling och är FN:s samordnande organ för utvecklingsbistånd.

UNEP

UNEP står för United Nations Environment Programme och kallas på svenska FN:s miljöprogram. Sverige var en av initiativtagarna till att UNEP bildades av FN:s generalförsamling år 1972.

UNMAS

UNMAS är kärnan i FN:s omfattande arbete med minhantering. Det har som uppgift att i samarbete med 13 andra FN-organ koordinera insatser inom området minhantering (Mine Action).

UNOPS

UNOPS har sitt huvudkontor i Köpenhamn. UNOPS verkar bland annat för att utforma och genomföra kostnadseffektiva projekt och program som faller utanför de områden som täcks av FN:s fackorgan.

WFP

WFP, med huvudkontor i Rom, har varit verksamma sedan 1963 och har omkring 5 000 anställda i ett 80-tal länder. WFP:s primära uppgift är att bekämpa hunger genom att förse behövande människor med livsmedel. WFP levererar idag mer än en tredjedel av världens totala livsmedelsbistånd.