Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

En gata i Kosovo. Två personer i samspråk vid sidan av vägen.

EU och MSB:s internationella insatser

Tipsa om artikeln
MSB är kontaktpunkt gentemot EU:s ERCC (Emergency Response Coordination Centre) för civilskyddsfrågor. Det innebär att vi tar emot förfrågningar från och erbjuder hjälp till drabbade länder, samt vid behov förmedlar stöd från andra länder till Sverige.
Läs mer

ERCC är vår kontaktpunkt till EU-kommissionen och har till uppgift att analysera och värdera information om händelser både inom och utom EU.

ERCC koordinerar också medlemsländernas begäran om hjälp samt meddelar det drabbade landet vilken hjälp som finns att tillgå. I Bryssel finns en dygnet-runt-bemannad informationscentral, som kan samordna medlemsländernas insatser.

MSB tar emot alla förfrågningar från ERCC och förmedlar regelbundet svenskt stöd till organisationer som arbetar i länder som drabbats av katastrofer och kriser. Exempel på när ERCC förmedlade hjälp till Sverige är flygplanen som användes vid skogsbranden i Västmanland 2014.

Läs mer om ERCC på europa.eu

Pågående insatser

MSB:s insatsverksamhet 2014

Reportage om ERCC i MSB:s tidning Tjugofyra7

MSB:s svenska förstärkningsresurser finns till förfogande även för EU

Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:14 | Senast granskad:2015-07-30 kl. 11:24
Kontakt:
Britta Ramberg Britta.Ramberg@msb.se