Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Resurser för sjukvård i fält

Tipsa om artikeln
MSB har lång erfarenhet av att förse sin egen personal med hälso- och sjukvård i fält. Detta har uppmärksammats av FN och andra hjälporganisationer som ibland efterfrågar ett motsvarande stöd för deras personal.
Kontakt
Marie Jenneteg
010-240 54 31
072-546 10 36
 

Mattias Frick
010-240 50 16
070-389 64 71

 

MSB har ett hundratal sjuksköterskor och läkare i sin personalpool. Sjukvårdspersonal ingår i ett flertal olika insatsteam, men kan även sändas ut som enskilda experter sekonderade till andra organisationer.

MSB bedriver även utbildning i hälso- och sjukvård inom såväl humanitära som kapacitetsuppbyggande projekt.

En person ligger fastspänd på en bår i ett tält, två personer står bredvid.
MSB har ett hundratal sjuksköterskor och läkare i sin personalpool.

Olika behov beroende på insatstyp

Som sjuksköterska i ett större team ansvarar man för såväl daglig sjukvård, förebyggande hälsovård som undervisning samt akut beredskap och medicinsk evakuering. Ansvaret kan gälla MSB:s egna team eller hjälppersonal bestående av flera hundra personer vid en stor insats.

Vid stora insatser, såsom sök- och räddning, ingår ett helt team av sjuksköterskor och läkare.

Vid minröjningsinsatser anställs sjukvårdspersonal som "medical coordinator", vilket innebär ett ansvar att bygga upp en sjukvårdsstruktur för hela verksamheten, inklusive utveckling av rutiner och utbildning av lokalt anställda sjukvårdare.

Sjukvårdspersonal ingår också i minröjningsteam, då endast med ansvar för att förse de andra i teamet med sjukvård.

Vissa insatser är inriktade på utbildning. Det handlar då ofta om utbildning i akutsjukvård och första hjälpen eller utbildning inom hygien och preventiv sjukvård i fält.

Ibland rör det sig om basal utbildning i första hjälpen och hygien i fält, andra gånger rör det sig om avancerad utbildning inom akutsjukvård för sjukvårdspersonal i andra länder.

Publicerad: 2009-09-29 kl. 16:47 | Senast granskad:2015-03-13 kl. 13:10
Kontakt:
Marie Jenneteg marie.jenneteg@msb.se
Mattias Frick Mattias.Frick@msb.se