Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kartläggning och utmärkning

Tipsa om artikeln
Kartläggning, utmärkning och röjning av minor eller oexploderad ammunition är ett extremt tidsödande arbete som kan pågå i flera år.

Kartläggning

Kartläggning av minerade områden genomförs på flera olika nivåer. För att skapa sig en uppfattning om hela landets minproblem genomförs så kallade Landmine Impact Surveys (LIS), en form av landsomfattande kartläggning av minproblemet.
 
Utbildade grupper reser runt i landet och ställer frågor till lokalbefolkningen och besöker bland annat sjukhus för att samla information om var minorna finns. Baserat på den insamlade informationen prioriteras vilka områden som ska röjas och med vilken metod. Informationen samlas i IMSMA (Information Management System for Mine Action).
 
En annan nivå är teknisk kartläggning på plats i det område som antas vara minerat. För att samla information om området och vilka typer av minor som finns där röjer personalen sig in i området. Den tekniska kartläggningen kan även inkludera så kallad ytreducering där man genom röjning minskar det misstänkta områdets storlek.
 
Vissa områden, som varken påverkar lokalbefolkning eller infrastruktur nämnvärt, kan komma att lämnas utan röjning. I stället kan man då välja att märka ut eller kanske till och med spärra av det aktuella området.
 
För att röja ett område används maskiner, hundar eller manuella minröjare. Arbetet genomförs vanligtvis av lokala minröjare, som utbildas av internationella organisationer. Utbildningen har som mål att minska den internationella närvaron.
 
En skylt med texten "Danger cluster bomb" i förgrunden. I bakgrunden syns en minröjare.
Utbildade grupper reser runt i landet och ställer frågor till lokalbefolkningen och besöker bland annat sjukhus för att samla information om var minorna finns.
Foto: Johan Eklund. 

IMSMA – Information Management System for Mine Action

IMSMA (Information Management System for Mine Action) är ett mjukvarubaserat dataverktyg som används vid minhanterinig. Verktyget är kombinerat med ett geografiskt informationssystem (GIS) och hjälper personalen med uppdaterad information för ledning och beslut.
 
Systemet används för närvarande vid mer än 80 procent av alla minhanteringsprojekt runt om i världen. Systemet har varit i bruk sedan 1999.
 
IMSMA kan bland annat samla information och skapa kartor över och rapporter från minröjningsaktiviteter, minriskutbildningar och minolyckor. IMSMA kan även följa upp minröjning samt assistera vid analys av insatser för att göra dem mer effektiva. MSB genomför utbildning i systemet.
 
Publicerad: 2009-09-29 kl. 16:48
Kontakt:
Marie Mills Marie.Mills@msb.se