Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förstärkningsresursen för värdlandsstöd

Tipsa om artikeln
Förstärkningsresursen för värdlandsstöd kan lämna stöd till exempelvis en räddningstjänst eller länsstyrelse då denna efterfrågar internationell hjälp.
Hur resurserna begärs

Kontakta MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB.

Telefon 054-150 150, samtalet kopplas via SOS Alarm.

 

Generellt finns det en god förmåga i Sverige att hantera olyckor och kriser. Det kan dock uppstå situationer när inte heller Sveriges samlade resurser räcker till och där vi behöver be om stöd från utlandet. Vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014, togs exempelvis flygande släckresurser emot från Norge, Frankrike och Italien.

När begäran om internationell hjälp görs är det den aktör som begärt hjälpen som också ansvarar för att ta emot stödet på ett ordnat sätt. Då denna typ av händelser är sällan förekommande kan enskilda kommuner och länsstyrelser behöva stöd med kunskap och resurser för detta.

Förstärkningsresursen har till uppgift att stödja aktören som är ansvarig för insatsen med mottagning och koordinering av den internationella hjälpen. Den stödjer också de inkommande stödresurserna i kommunikationen med svenska kontakter. Förstärkningsresursen är självförsörjande och medför egen kontors- och kommunikationsmateriel. Antalet personal och kompetenser anpassas efter behov.

Läs mer om värdlandsstöd

Publicerad: 2017-03-20 kl. 09:25
Kontakt:
Fredrika Lindholm Fredrika.Lindholm@msb.se