Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Saneringsenheter

Tipsa om artikeln
Varje räddningstjänst oavsett storlek ansvarar för livräddande personsanering, vilket innebär att de avbryter exponeringen av ämnet genom till exempel avklädning och avspolning. Sjukvården ansvarar sedan för den fullständiga personsaneringen.
Saneringsutrustning

Hur resurserna begärs: Vid behov av resursen, kontakta SOS för vidarekoppling till Insatsledning på respektive räddningstjänst:

 
 
 
 
 

För att skapa uthållighet i saneringsförmågan har MSB som komplement till räddningstjänstens och sjukvårdens resurser tecknat avtal med räddningstjänsterna Piteå, Järfälla och Kungsbacka att vara en nationell förstärkningsresurs för farliga ämnen. Detta innebär att dessa räddningstjänster ska vara ett stöd till andra vid komplicerade olyckor och planerade arrangemang.
 
Saneringsenheterna kan bistå med sanering av insatspersonal, livräddande personsanering och sanering av materiel som används under insats. De nationella saneringsenheterna ska kunna utföra sanering av kemikalier och kemiska stridsmedel samt ha förmåga att utföra saneringskontroll efter händelser med kemikalier och joniserande strålning.

Enheterna har bl.a. förstärkts med vissa indikeringsinstrument som främst är till för den egna säkerheten. De ska även ha förmågan att kunna göra en korrekt bedömning av var en saneringsplats ska upprättas samt kunna avgöra om denna under insatsens gång behöver flyttas.

Kostnader

Kostnad för insats, dock ej kostnader för materiel, betalas av den kommun, kommunalförbund, landsting eller myndighet som begär hjälp.

Publicerad: 2013-03-08 kl. 14:44 | Senast granskad:2018-11-12 kl. 15:34
Kontakt:
Thomas Degeryd Thomas.Degeryd@msb.se