Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förstärkningsresursen Samverkan och ledning

Tipsa om artikeln
Förstärkningsresursen Samverkan och ledning syftar till att stärka aktörers förmåga till inriktning och samordning vid olyckor, kriser och samhällsstörningar. Resursen består främst av personer med kompetens att förstärka ansvarig aktörs ledningsfunktion. Antalet personal och kompetenser anpassas efter behov till den specifika situationen.
Hur resurserna begärs

Kontakta MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB.

Telefon 054-150 150, samtalet kopplas via SOS Alarm.

 

Efter skogsbranden i Västmanland och flyktingsituationen konstaterades ett behov av en förstärkningsresurs för stöd till samverkan och ledning. En sådan resurs har därför utvecklats och finns etablerad från årsskiftet 2016-2017.

Förstärkningsresursen kan bistå framförallt med kompetens i form av stöd till stabschef, stöd för stabsmetodik och aktörsgemensam samverkan, ledning och lägesbild samt expertis på lagstiftning, roller mm inom området räddningstjänst och krishantering för att stödja den strategiska hanteringen av insatsen. Resursen ska främst kunna bistå myndigheter i Sverige såsom länsstyrelser, kommuner och räddningstjänster.

Stödet utgår från MSB:s koncept Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar.

Det kan vara viktigt att resursen involveras i ett tidigt skede om ansvarig aktör och MSB ser ett värde i att gemensamt bedöma situationen och ett eventuellt behov av stöd. I ett första skede består förstärkningsresursen som regel av en bedömningsenhet med komponenterna:

  • Expertis inom stabsmetodik och aktörsgemensamma formerför samverkan och ledning
  • Metodstöd för samordning och ledning
  • Expertis inom det svenska krishanteringssystemet

Vid behov kan resursen förstärkas med fler personer med kompetenserna ovan eller med händelsespecifik expertis, stabsadministration, expertis kriskommunikation eller med andra förstärkningsresurser som värdlandstöd eller system för beslutsstöd och kommunikationslösningar så att telefoni, datanätverk m.m. fungerar.

Publicerad: 2017-03-20 kl. 09:02 | Senast granskad:2019-01-30 kl. 14:30
Kontakt:
Josef Sörensson Josef.Sorensson@msb.se