Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kemenheter

Tipsa om artikeln
Det finns sex så kallade kemenheter i landet. Deras uppgift är att stödja den lokala räddningstjänsten med kvalificerad personal och utrustning vid en händelse med farliga ämnen.
Kemutrustning

Hur resurserna begärs: Vid behov av resursen, kontakta SOS för vidarekoppling till Insatsledning på respektive räddningstjänst:

 
 
 
 
 
 
 
Kemenheterna finns på följande orter: Luleå, Kramfors, Köping, Skövde, Stenungsund och Perstorp. Enheterna är utvecklade efter det behov som finns vid olyckor med kemiska ämnen och anpassade till att användas i den ordinarie organisationen, i de räddningstjänster som har förstärkts med dessa enheter.

Klarar snabb utryckning i hela landet

Enheterna är förberedda för att kunna transporteras med flyg. Ordinarie utryckningstid är 90 sekunder och man ska vara operativ inom maximalt 2-3 timmar beroende på avstånd. Kommunerna ansvarar för drift, underhåll och insatsstöd vid händelser med farliga ämnen. Placeringen gör att det i större delen av Sverige finns resurser för att hantera händelserna.

Agerar som stöd vid en räddningsinsats

Övergripande förmåga för enheterna är att de ska stödja vid en räddningsinsats med farliga ämnen i anpassad skyddsnivå beroende på ämne och koncentration. Nivå av skydd ska anpassas efter den riskbedömning som görs av räddningsledaren på plats.
 
I enheterna finns avancerad utrustning och specialutbildad personal som vid händelser med farliga ämnen ska vara ett stöd. Enheterna kan bl a pumpa och samla upp kemikalier, impaktera giftiga kondenserade gaser, täta läckage, indikera gaser och vätskor samt sända bilder från skadeplats till stab och expert.
 
I den myndighetsgemensamma indikeringsinriktningen framkommer det att kemenheterna ska ha kapacitet att indikera och påvisa gaser och vätskor enligt PIK-listan (prioriterade industrikemikalier). Kemenheterna har även kompletterats med utrustning för att kunna påvisa kemiska stridsmedel. I enheterna finns det även utrustning för att kunna indikera radiologiska och nukleära ämnen.

Ständig metodutveckling i enheterna

För att kunna arbeta i miljöer där farliga ämnen finns ställs det höga krav på enheternas utrustning, bland annat måste den vara anpassad till arbete i explosionsfarlig miljö.
Det pågår ständiga metodutvecklingar i enheterna, detta för att få en så jämn nivå som möjligt på kompetensen på samtliga enheter.  Bland annat pågår försök att utöka enheternas förmåga att övervaka en olycksplats och kunna varna för läckage och gasmoln med utrustning för fjärrövervakning.

Kostnader

Kostnad för insats, dock ej kostnader för materiel, betalas av den kommun, kommunalförbund, landsting eller myndighet som begär hjälp.

Publicerad: 2013-03-08 kl. 14:19 | Senast granskad:2017-02-10 kl. 10:22
Kontakt:
Thomas Degeryd Thomas.Degeryd@msb.se