Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Översvämning – förstärkningsresurser

Tipsa om artikeln
När kommunens och regionens egna resurser är uttömda vid en översvämning, har MSB förstärkningsresurser som kan användas. Dessa utgörs av översvämningsbarriärer, högkapacitetspumpar, sandsäckar och en sandfyllningsmaskin. MSB:s resurser ska i första hand användas till att skydda samhällsviktig verksamhet.
Hur resurserna begärs
Vid behov av förstärkningsresurserna kontaktar räddningsledare eller länsstyrelse MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB.

Telefon 054-150 150
Samtalet kopplas via SOS Alarm AB
 
Vill du veta mer
Kontakta:
010-240 51 79
 
010-240 52 08
 

Barriärer

MSB har ca 5000 m barriärer med en dämningshöjd på 80 cm. 300 m av barriärerna kan dessutom höjas upp för att klara en dämningshöjd på 120 cm.
 
Då barriärerna används följer 2 personer från MSB med som stöd i inledningsskedet av uppsättningen. Mottagande kommun tillhandahåller själv sand och lastmaskin.

Pumpar

MSB har tre högkapacitetspumpar med en kapacitet på 20 m3/min vardera. De suger stora mängder vatten men kan inte transportera vattnet så långa sträckor.

MSB har också två högkapacitetspumpar med en kapacitet på 15 m3/min. Dessa två pumpar har möjlighet att transportera iväg vatten långa sträckor och lämpar sig därför både till insatser vid översvämning och vid skogsbrand. Pumpresursen har också delvis automatiserad
slangutläggning och upprullning. 

När högkapacitetspumparna används följer personal med från MSB och sköter driften av dem.

Sandfyllningsmaskin

MSB kan också erbjuda att låna ut en sandfyllningsmaskin med 6 operatörsplatser och en fyllningskapacitet på ca 2000 säckar/timmen. Kommunen som lånar maskinen står själva för hjullastare och sand för att fylla maskinen.

Materielen förvaras i Kristinehamn

Samtlig översvämningsmateriel förvaras i Kristinehamn.
Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:48 | Senast granskad:2018-11-22 kl. 15:50
Kontakt:
Bert Solberg Bert.Solberg@msb.se
Josefin Gullstrand Josefin.Gullstrand@msb.se