Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Varningsanläggningar

Tipsa om artikeln
I Sverige finns i dag ca 4500 varningsanläggningar i mer än 200 kommuner. För att styra och övervaka dessa finns ett radiobaserat manöversystem, M95.
Staten genom MSB äger utrustningen som ingår i utomhusvarningssystemet. Kommunerna som är användare ansvarar för drift och underhåll. I regel sköts detta inom kommunerna av räddningstjänsten.

Manöversystem 95

Ett nytt manöversystem för utomhusvarning är installerat i hela landet. Det är radiobaserat och ger möjlighet att varna inom exakt de områden som är aktuella från fall till fall.

Det medger också kontinuerlig övervakning av statusen på varningssystemet. Systemet medger även att man kan samarbeta mellan olika räddningstjänster och SOS-centraler för att kunna larma innevånarna i varandras kommuner.

Manualer för varningsanläggningar

Manualer kan beställas av hakan.marcusson@msb.se eller lars.olsson@msb.se fler manualer kommer att läggas ut här som pdf  alltefter som de ändrats.

 

Ventilenhet TV2000 - Funktion, drift, underhåll och installation 

Installationsansvisning - Elinstallationer för utomhusvarning
  

Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:33 | Senast granskad:2018-09-28 kl. 12:28
Kontakt:
Lars Olsson Lars.Olsson@msb.se