Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Test av VMA

Tipsa om artikeln
VMA, viktigt meddelande till allmänheten, testas fyra gånger per år.
Testet sker alltid kl. 15.00 den första helgfria måndagen i;
  • mars
  • juni
  • september och
  • december.

Då ljuder utomhussignalen ”Viktigt Meddelande” i de tätorter som har varningssystemet och Sveriges Radio läser upp information om testet, det upplästa meddelandet är det vi kallar VMA.

Varningssystemet har testats var tredje månad under de senaste femtio åren.

Signalen ”Viktigt Meddelande” låter under två minuter och består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad mellan. Efter ytterligare tre minuter, klockan 15.05, avslutas testet med signalen ”Faran över”.

Varför testas signalen Viktigt Meddelande till Allmänheten?  

Vi testar systemet och tekniken för att de som ska aktivera utomhusvarningssystemet får träna på hur det ska göras och för att kontrollera att tekniken fungerar. Om det visar sig då att något inte fungerar så ska det rättas till.

Vid kvartalsprov så får de som är ansvariga för att aktivera utomhusvarningssystemet ett meddelande några dagar innan testet att det är dags att genomföra det. Det ska då ske i hela landet där det finns utomhusvarning och tyvärr så kan det hända att något ställe inte blir aktiverat.

Om du inte hör signalen ”Viktigt Meddelande” anmäler du det till din kommunala räddningstjänst. Det är de som är ansvariga för drift, underhåll och test av systemet.

Publicerad: 2018-06-01 kl. 14:59
Kontakt:
Lars Olsson Lars.Olsson@msb.se