Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Avveckling av skyddsrum

Tipsa om artikeln
Det är MSB som beslutar om ett skyddsrum ska avvecklas. Fastighetsägare kan ansöka om att avveckla hela eller delar av ett skyddsrum. Här kan du läsa mer om hur ansökan om avveckling går till och fastighetsägarens ansvar när skyddsrummet ska avvecklas.

Det måste finnas särskilda skäl till att ett skyddsrum ska avvecklas. Om ägaren önskar avveckla ett skyddsrum måste skäl till avvecklingen anges i ansökan till MSB, det kan även krävas ett utlåtande från skyddsrumssakkunnig.

Om MSB tillåter att skyddsrummet får avvecklas, ansvarar fastighetsägaren för att ta bort all skyddsutrustning från skyddsrummet och skylten som anger att det är ett skyddsrum.   

En skyddsrumssakkunnig måste även göra en avvecklingsbesiktning om hela skyddsrummet ska avvecklas, avvecklingsbesiktningen bekostas av fastighetsägaren.

Bedömningsgrunderna för avveckling av skyddsrum finns i avsnitt 9:31 i handboken SR 15.
Läs mer på sidan skyddsrumsföreskrifter och handböcker

Gör så här om du vill ansöka om avveckling av ett skyddsrum:

  • Fyll i blanketten, som du hittar längst ner på sidan, i datorn och skriv även under i datorn.
  • Se till att de i blanketten efterfrågade bilagorna finns.
  • Skicka blanketten och bilagor till e-postadressen skyddsrum@msb.se

MSB bereder ansökan och fattar beslut, vilket skickas till fastighetsägaren med post. När avvecklingsbesiktningen är gjord utfärdar MSB ett bevis på avvecklingen.

 
Publicerad: 2012-07-11 kl. 13:16 | Senast granskad:2017-03-21 kl. 16:31