Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Avveckling av skyddsrum

Tipsa om artikeln
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutar om ett skyddsrum kan avvecklas, för att det ska tillåtas måste det finnas särskilda skäl. Om ägaren önskar avveckla ett skyddsrum ska relevanta skäl till avvecklingen anges i ansökan till MSB.
Här kan du läsa mer om hur ansökan om avveckling går till och fastighetsägarens ansvar när skyddsrummet ska avvecklas.

Tillfällig begränsning av skyddsrumsfunktionen

Det som tidigare benämndes ersättningsskyddsrum har ersatts med förfarandet ”Tillfällig begränsning av skyddsrumsfunktionen”. Detta för att även göra möjligt en tillåten avstängning av skyddsrum som av vissa skäl, exempelvis ombyggnation, behöver sättas ur funktion under byggtid.  För att ett sådant beslut ska kunna tas av MSB, måste skyddsrumssakkunnig med kvalificerad behörighet finnas kontrakterad för projektet och en antagen projekttidplan finnas. När det gäller kvalitetssäkring under och efter byggtid följs rutiner enligt 9:33 i handboken SR15.

Vad behöver göras vid avveckling?

Om MSB tillåter att skyddsrummet får avvecklas, ansvarar fastighetsägaren för att ta bort all skyddsutrustning från skyddsrummet och skylten som anger att det är ett skyddsrum.  
En certifierad skyddsrumssakkunnig måste även göra en avvecklingsbesiktning om hela skyddsrummet ska avvecklas. Avvecklingsbesiktningen bekostas av fastighetsägaren.
Huvudprinciper för förvaltning av skyddsrumsbeståndet finns i avsnitt 9:31 i handboken SR 15. Läs mer på sidan skyddsrumsföreskrifter och handböcker

Ansökan om avveckling

Gör så här om du vill ansöka om avveckling av ett skyddsrum:

  • Fyll i blanketten, som du hittar längst ner på sidan, i datorn och skriv även under i datorn.
  • Se till att de bilagor som efterfrågas i blanketten finns.
  • Skicka blanketten och bilagor till e-postadressen skyddsrum@msb.se

MSB bereder ansökan och fattar beslut, vilket skickas till fastighetsägaren med post. När avvecklingsbesiktningen är gjord utfärdar MSB ett bevis på avvecklingen.

 
Publicerad: 2012-07-11 kl. 13:16 | Senast granskad:2019-02-14 kl. 10:10