Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skyddsrum

Tipsa om artikeln
Skyddsrum är till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd i krig. De är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan tänkas komma till användning. Skydd ges mot såväl stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.
Fakta
Alla skyddsrum och byggnader som inrymmer skyddsrum är märkta med denna skylt.
 

Alla skyddsrum och byggnader som inrymmer skyddsrum är märkta med denna skylt

 
I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum med tillsammans ungefär sju miljoner skyddsplatser. Dessa skyddsrum finns spridda i den vanliga bebyggelsen och används i fredstid av respektive fastighetsägare som helt vanliga lokaler.
 
MSB har uppdraget att genom kontroller se till så att beståndet av skyddsrum vårdas och vidmakthålls på en sådan nivå att skyddsförmågan inte försämras.
 
Det är respektive fastighetsägare som har underhållsansvaret och om en kontroll visar på brister så blir ägaren ålagd att åtgärda dessa. För vissa åtgärder betalas statlig ersättning och för andra måste ägaren stå för kostnaden själv.
 
Den litteratur och de hjälpmedel som är tillämpliga vid hantering av skyddsrum finns att hämta här intill.
Publicerad: 2009-11-12 kl. 13:03 | Senast granskad:2015-01-14 kl. 09:01
Kontakt: Skyddsrum skyddsrum@msb.se
Har du en fråga om skyddsrum?

Har du en fråga om skyddsrum som du inte hittar svaret på?

Skicka frågan till skyddsrum@msb.se så svarar vi!
 
Ansök om avveckling av skyddsrum
Beställning av böcker
Vill du utbilda dig till skyddsrumssakkunnig?

Frida

 
 

På gång

Mars 2017
Utbildning till skyddsrumssakkunnig
14-15/3  Upplands Väsby