Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skyddsrum

Tipsa om artikeln
Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. De är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan tänkas komma till användning. Skydd ges mot såväl stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.
Fakta
Alla skyddsrum och byggnader som har skyddsrum är märkta med denna skylt.
 

Alla skyddsrum och byggnader som inrymmer skyddsrum är märkta med denna skylt

 
Kontakt

Vid frågor om skyddsrum,

Mejl: skyddsrum@msb.se

Det går även bra att ringa vardagar kl.08:00-12 på nummer: 010-240 55 22

 

I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum med tillsammans ungefär sju miljoner skyddsplatser. Dessa skyddsrum finns spridda i vanliga byggnader och används i fredstid av respektive fastighetsägare som helt vanliga lokaler.

MSB har uppdraget kontrollera att beståndet av skyddsrum vårdas och vidmakthålls på en sådan nivå att skyddsförmågan inte försämras.

Det är fastighetsägaren som har underhållsansvaret av skyddsrummet. Om en kontroll visar på brister blir ägaren ålagd att åtgärda dessa.

Publicerad: 2009-11-12 kl. 13:03 | Senast granskad:2017-03-21 kl. 16:22