Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skyddsrum

Tipsa om artikeln
Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. Men vad är egentligen ett skyddsrum? Var finns de och vem ansvarar för dem? Det kan du läsa om här.
Fakta
Alla skyddsrum och byggnader som har skyddsrum är märkta med denna skylt.
 

Alla skyddsrum och byggnader som inrymmer skyddsrum är märkta med denna skylt

 
Kontakt

Vid frågor om skyddsrum:

E-post: skyddsrum@msb.se

Det går även bra att ringa vardagar kl.08:00-11:00 på tfn: 010-240 55 22.


 

I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter. I fredstid får fastighetsägarna använda skyddsrummen som helt vanliga lokaler.

Var finns mitt närmaste skyddsrum?

På den här kartan kan du hitta ditt närmaste skyddsrum

Vad skyddar skyddsrummen mot?

Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan komma att användas. De skyddar mot såväl stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.

Vem ansvarar för skyddsrummen?

  • MSB kontrollerar att beståndet av skyddsrum vårdas och vidmakthålls på en sådan nivå att skyddsförmågan inte försämras.
  • Fastighetsägaren underhåller själva skyddsrummet. Om MSB gör en kontroll och hittar brister, måste ägaren åtgärda dessa.

Följ med och se hur delar av ett skyddsrumskontroll går till. Du hittar mer information samt blanketter och checklistor här.

 

Publicerad: 2009-11-12 kl. 13:03 | Senast granskad:2018-09-18 kl. 15:42