Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nödsändare

Tipsa om artikeln
Cospas-Sarsat är ett satellitsystem som fångar upp nödsändare på frekvensen 406 MHz. Sverige är ett av medlemsländerna i systemet och ansvarig myndighet är MSB.
Övriga intressenter i Sverige är Rikspolisstyrelsen, Transportsyrelsen, Sjöfartsverket samt Post- och telestyrelsen.
 
Med lågflygande satelliter (LEO) kan systemet larma till land och mäta in positionen av en nödsändare. Systemet har global täckning och används av sjöfarten (EPIRB) och flyget (ELT).

Nödsändare för personligt bruk

Det finns också nödsändare för personligt bruk så kallade Personal Locator Beacon, PLB. Tanken är att du ska kunna ta med en PLB på fjällturen, på skoterturen, i kajaken, i båten, som reserv i sportflygplanet, vid ensamarbetet i skogen, etc.
 
För att hela larmkedjan ska fungera är det viktigt att nödsändaren är rätt programmerad med en unik identitet och att räddningscentralen känner till vem som använder eller äger nödsändaren. Det är därför av största vikt att den registreras, för registrering följ länken till Sjöfartsverkets webbplats.

Information till återförsäljare och leverantörer av PLB

Coding and registration of PLBs in Sweden (pdf-dokument, öppnas i nytt fönster)

Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:32 | Senast granskad:2015-08-26 kl. 15:18
Kontakt:
Tore Eriksson Tore.Eriksson@msb.se