Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frivilliga resursgrupper (FRG)

Tipsa om artikeln
Frivilliga utgör en viktig del i samhällets krisberedskap. När kriser och större olyckor inträffar kan det visa sig att ordinarie planerade resurser inom krisberedskapen inte räcker till. Frivilliga resursgrupper, FRG, är en frivillig resurs som stöder och förstärker kommuners krishantering vid samhällstörningar.


Foto: Frivillig resursgrupp FRG i Västerås, fotograf Anders Karlsson Alertus.

Frivillig resursgrupp (FRG) är ett avtalsbaserat koncept för att samla frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå. FRG regleras inte i någon lag eller förordning och varje kommun avgör själv om den vill inrätta en FRG.

FRGs uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov kallas in av kommunen vid en kris. FRG kan till exempel hjälpa till med evakueringar, informationsspridning, stabsadministration och andra praktiska uppgifter som till exempel att dela ut vatten vid vattenavbrott. Även första hjälpen och medmänskligt stöd till drabbade är en arbetsuppgift för en FRG-medlem.

För att bli medlem i en FRG-grupp måste du gå en grundutbildning omfattande 36 timmar. MSB bekostar den lokala FRG-grundutbildningen genom uppdragsmedel till Sveriges Civilförsvarsförbund. Efter genomförd utbildning skrivs i regel avtal mellan den frivillige och kommunen. Detta kan dock variera mellan kommunerna.
I grundutbildningen för FRG utbildas den frivillige i Första-hjälpen, Hjärt-lungräddning samt förebyggande brandskyddskunskap. Att möta människor i kris och att organisera spontanfrivilliga ingår också i FRG-utbildningen.

Mer information om frivillig resursgrupp och andra former av frivilligengagemang inom svensk krisberedskap hittar du på www.frivilligutbildning.se och http://www.civil.se/frg/

Publicerad: 2016-10-31 kl. 15:22
Kontakt:
Vendela Dobson Vendela.Dobson@msb.se
Sök medel för utbildningsbidrag
Sök medel för utbildningsbidrag
 
Jobba utomlands
 
Jordglob