Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Mine Action

Tipsa om artikeln
Inom kompetensområdet mine action strävar MSB efter att ha kvalitetssäkrade och utbildade individer i resursbasen med en rad olika kompetenser.
Fakta
Minhantering är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter.
 
Den mest kända är minröjning, men här ingår även utbildning samt kartläggning och utmärkning av minfält.
 
Läs mer
Varje år dödas 20 000 människor av landminor och oexploderad ammunition (OXA). MSB jobbar med det som internationellt kallas Mine Action, på svenska, minhantering.
 
MSB arbetar med kapacitetsutveckling inom området minhantering, kartläggning av minproblematiken, kvalitetssäkring av personal, metoder och utrustning samt informationshantering. Dessutom har MSB kapacitet att utföra manuell minröjning, minröjning med hund samt maskinell minröjning.
 
Mininsatser pågår vanligen under en längre tid, insatser på sex till tolv månader är vanligt förekommande. 

Kompetensområdet Mine Action

Begreppen anges på engelska då det är den terminologin som används i resursbasen och där direktöversättningar ibland kan bli missvisande. EOD står för Explosive Ordnance Disposal och innebär hantering av oexploderad ammunition.
  • EOD Technical Advisor
En administrativ tjänst där du fungerar som rådgivare inom området  oexploderad ammunition.
  • EOD Operator
Som EOD Operator är du ammunitionsröjare och arbetar bland annat aktivt med manuell och maskinell minröjning.
  • MDD QA (Mine Detection Dog Quality Assurance) Officer
Arbetet innebär att kvalitetssäkra hund och lokal hundförare för sökning av oexploderad ammunition och minor.
  • MDD (Mine Detection Dog) Trainer/Handler
Som MDD Trainer/Handler arbetar du aktivt med att träna hundar för sökning av oexpolderad ammunition och minor. 
  • IMSMA (Information Management System for Mine Action) Officer
Arbetet innebär att samla information och skapa kartor över var oexploderad ammunition finns i det drabbade området. Informationen hanteras i dataverktyget IMSMA.
  • MRE (Mine Risk Education) Officer
Arbetet inebär att utbilda befolkningen i det drabbade området hur minor och oexploderad ammunition ser ut samt hur risker kan minimeras.  
  • BAC (Battle Area Clerance) Team Leader
Som BAC Team Leader är du ansvarig för ett team som arbetar med att metodiskt söka och oskadliggöra bomber i större områden.
  • Mechanical Team Leader 
Som Mechanical Team Leader ansvar du för minröjningsmaskinerna under insats. Du måste vara ackrediterad på att köra de aktuella minröjningsmaskinerna.
  • Operations Manager
Operations Manager innebär att du är insatschef på en minhanteringsinsats. Kraven på insatspersonal med denna kompetens är höga. Du ska ha lång erfarenhet från minröjning och mycket goda ledaregenskaper.
Publicerad: 2009-11-25 kl. 15:49 | Senast granskad:2016-04-18 kl. 15:04
Kontakt:
Helen Hagström Helen.Hagstrom@msb.se