Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Medical

Tipsa om artikeln
Inom kompetensområdet medical strävar MSB efter att ha kvalitetssäkrade och utbildade individer i resursbasen med olika kompetenser.
Insatspersonal inom kompetensområdet Medical kan vid katastrofinsatser ge sjukvårdsstöd till den drabbade befolkningen, men vanligare är att ingå i ett team där syftet är att ansvara för sjukvårdsberedskapen till personalen i teamet. Det har även blivit mer vanligt förekommande att insatspersonal inom ovan nämnda område ingår i utbildningsprojekt i olika insatsländer. 

Kompetensområdet Medical

Begreppen anges på engelska då det är den terminologin som används i resursbasen och där direktöversättningar ibland kan bli missvisande.   
                             
Medical – General Practioner
  • Medical doctor


Medical doctor ingår exempelvis i MERT- insatser (vilket i vissa fall kallas AMP – Advanced Medical Post). MERT (Medical Emegency Response Team) eller AMP är en flexibel enhet för akutsjukvård under primitiva förhållanden.

 
Medical doctor kan även ingå i insatser där syftet är att göra behovsbedömningar av sjukvårdssituationen i ett område drabbat av en katastrof. Insatspersonal med den aktuella kompetensen kan även ingå i sök och räddningsinsatser samt vid utbildningsinsatser.
 
Medical – Nursing
  • Registered Nurse
Som Registered Nurse deltar du vid MERT-insatser (i vissa fall benämnd AMP), eller som medicinsk koordinator i större insatser då sjukvårdsberedskap behöver planeras och organiseras.
 
Registered Nurse kan även ingå i team för att ansvara för daglig och akut sjukvårdberedskap, exempelvis vid minhanteringsinsatser, sök och räddningsinsatser eller utbildningsinsatser. 
 
Publicerad: 2009-11-25 kl. 15:46 | Senast granskad:2016-01-29 kl. 17:51
Kontakt:
Helen Hagström Helen.Hagstrom@msb.se