Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Logistics

Tipsa om artikeln
Inom kompetensområdet Logistics strävar MSB efter att ha kvalitetssäkrade och utbildade individer i resursbasen med en rad olika kompetenser.
Som logistiker på insats är helhetssynen och förmågan att kunna identifiera de logistiska luckorna viktig.
 
På insats ska du kunna sätta ihop en logistisk strategi, koordinera arbetet med övriga organisationer vid insatsområdet samt samverka med andra organisationer och lokala myndigheterna i insatslandet. 
 

Kompetensområdet Logistics

Begreppen anges på engelska då det är den terminologin som används i resursbasen och där direktöversättningar ibland kan bli missvisande.   
                              
Logistics - Transport
  • Logisitics and Transport Officer
Som Logistics and Transport Officer sköter du exempelvis logistiken kring mat- och andra förnödenhetstransporter för olika FN-organ.
Du har det övergripande ansvaret för logistiken samt bokning av transporter.

Logistics – Warehouse/Inventory
  • Warehouse and Inventory Officer
Som Warehouse and Inventory Officer ansvarar du för att godset som kommer till förråd/lager blir registrerat och att eventuella avvikelser blir noterade och rapporterade. I övrigt ska du se till att godset lagras på rätt sätt.
 
Du ska även se till att varor som tas ifrån lager/förråd registreras och tas ut enligt FIFO (First in first out) modellen om det är den som gäller.

Logistics – Workshop/Fleet
  • Vehicle Instructor 
  • Mechanic
  • Workshop Manager
  • Convoy Leader
Insatspersonal inom detta område är ofta logistiker inom verkstads- och fordonsflotta.

Som Vehicle Instructor utbildar du lokal personal i att köra och hantera fordon.

Mechanic arbetar med att aktivt underhålla, reparera fordon samt utbilda lokal personal i dessa sysslor.

Som Workshop Manager är du ansvarig för att se till att fordonen är i ett trafiksäkert skick. Du har också hand om ekonomi samt inköp.

En Convoy Leader leder en konvoj med ett antal fordon från plats A till plats B samt hanterar de kontakter med FN-organ och befolkningen i landet som krävs för att kunna genomföra transporten.

Logistics – Aviation Ground Handling
  • Air Movement Officer
Insatspersonal inom detta område arbetar på en flygplats med marktjänstfrågor. Arbetet handlar bland annat om att övervaka bagage och frakthanteringen samt se till att regelverket kring passagerarhanteringen och regleringar angående farliga ämnen efterlevs.  

Logistics - Aviation Operations
  • Air Transport Officer
Som Air Transport Officer ska du exempelvis se till att tidtabeller upprättas samt planera flygningar och rutter. I arbetet ingår även att planera kapaciteten för en specifik flygning avseende passagerare och gods samt att ge piloter färddata och planera deras flygning avseende väder.
Publicerad: 2009-11-25 kl. 15:42 | Senast granskad:2016-01-29 kl. 17:49
Kontakt:
Helen Hagström Helen.Hagstrom@msb.se