Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Information and Communication Technology (ICT)

Tipsa om artikeln
Inom kompetensområdet Information and Communication Technology (ICT) strävar MSB efter att ha kvalitetssäkrade och utbildade individer i resursbasen med en rad olika kompetenser.
Inom ICT innebär uppgifterna exempelvis att bygga upp infrastrukturen för radio- och/eller itnät på en EU-insats eller att utföra underhåll på radio- och satellitutrustningar på ett av FN:s fältkontor .

Kompetensområdet ICT


Begreppen anges på engelska då det är den terminologin som används i resursbasen och där direktöversättningar ibland kan bli missvisande.
                          
ICT – Information Technology
  • IT Technician
Som  IT Technician ansvarar du för det praktiska installationsarbetet av mjukvara, nätverk och datorer, agerar helpdesk för användare med mera.
  • IT Officer
Som IT Officer arbetar du bland annat med infrastrukturen för nätverk, konfigurerar servrar, routrar och brandvägg samt lägger upp domäner och användare. Ibland innebär profilen en ledande tjänst.
 

ICT - Telecommunications
  • Telecommunications Technician
Som Telecommunications Technician arbetar med programmering och installation av VHF- och HF- radio. Installationen kan göras i exempelvis fordon och radiorum. I arbetsuppgifterna kan det också ingå driftsättning och installation av satellitkommunikationsutrustning.
  • Telecommunications Officer
Som Telecommunications Officer har du djupare tekniska kunskaper i radioteknik, programmering av radioapparater med selektivanrop och satellitkommunikation samt kunna ansvar för planering av arbeten. Ibland innebär profilen en ledande tjänst.
  • Radio Operator
Huvudarbetsuppgiften innebär att sköta radiokommunikationen exempelvis i ett radiorum på en camp eller i en konvoj. I arbetsuppgifterna kan det också ingå att sköta satellitutrustning.
  • Radioroom Supervisor
Arbetet som Radioroom Supervisor innebär att övervaka verksamheten i ett radiorum samt utbilda arbetsledare och de operatörer som arbetar där. 
  • Radio Network Manager
Uppgifterna innefattar att koordinera arbetet med frekvensplanering och strukturen för selektivanrop för en organisation i ett land eller region. Arbetet kan även innebära att arbetsleda övrig personal inom telecommunication.
 
Publicerad: 2009-11-25 kl. 15:38 | Senast granskad:2017-01-23 kl. 16:37
Kontakt:
Johann Lindqvist Johann.Lindqvist@msb.se