Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Humanitarian Assistance

Tipsa om artikeln
Inom kompetensområdet humanitarian assistance strävar MSB efter att ha kvalitetssäkrade och utbildade individer i resursbasen med en rad olika kompetenser.
Gemensamt för det aktuella kompetensområdet är att planera och koordinera det humanitära arbetet i insatsområdet, genom att samverka och bygga nätverk med andra organisationer. Syftet är att förbättra det humanitära arbetet genom ett samordnad arbete.

Kompetensområdet Humanitarian Assistance

Begreppen anges på engelska då det är den terminologin som används i resursbasen och där direktöversättningar ibland kan bli missvisande  
                              
Humanitarian Assistance – Civil/Military Coordination
  •  Civil/Military Coordinator
Som Civil/Military Coordinator på insats för MSB arbetar du med att etablera och utveckla relationer mellan de civila och militära aktörerna i insatsområdet. Det gäller såväl de nationella och internationella som de formella och informella aktörerna, som är nödvändiga att samarbeta med för att den humanitära hjälpen skall kunna komma den drabbade befolkningen till nytta på bästa sätt.
 
Humanitarian Assistance – Coordination
  • Humanitarian Affairs Officer
  • Emergency Specialist 
Som Humanitarian Affairs Officer/Emergency Response Officer arbetar du med att skapa kontakter mellan lokala grupper, myndigheter, FN- organoch andra parter för att för att få en överblick över nödsituationen. Arbetet är viktigt för att undvika att samma arbete utförs av olika parter samt att ingen del av hjälparbetet missas.
   

Humanitarian Assistance - Gender

  • Gender Advisor
Arbetet innebär att agera rådgivande gällande genusfrågor för övrig insatspersonal i insatsen. Syftet är att, genom att arbeta medvetet med genusfrågor, kunna nå hela befolkningen i insatslandet, såväl kvinnor som män. På så vis kan allas behov tas tillvara och insatsen når högre måluppfyllelse. MSB arbetar i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, vilket bland annat innebär att MSB ska öka möjligheterna för kvinnor i insatslandet att delta i beslutsfattande.
   
Humanitarian Assistance – Programming
  • Programme Officer

Arbetet som Programme Officer kan exempelvis innebära att samla in, analysera och sammanställa information i rapportform till aktuell organisation/myndighet.

  • Programme Manager
Som Programme Manager har du en ledande roll för ett specifikt projekt i en större insats.
Publicerad: 2009-11-25 kl. 15:20 | Senast granskad:2017-01-23 kl. 16:37
Kontakt:
Anastasia Ezerets Anastasia.Ezerets@msb.se